fbpx

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιωάννα Καρυοφύλλη καλεσμένη στην ΕΡΑ Σπορ

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιωάννα Καρυοφύλλη καλεσμένη στην ΕΡΑ Σπορ

Στην εκπομπή της ΕΡΑ Σπορ, «Υγεία και Σπορ» με τη Βίκυ Σπύρου ήταν καλεσμένη η πρόεδρος της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ Ιωάννα Καρυοφύλλη, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου.

Η κ. Καρυοφύλλη αναφέρθηκε στη διετή θητεία της στην Ομοσπονδία, στις δυσκολίες αλλά και στις προσπάθειες που γίνονται ώστε να παραμένει η ΕΑΟΜ-ΑμεΑ πιστή στους στόχους και στις αξίες της.

«Ασχολούμαι πάρα πολλά χρόνια με τον αθλητισμό των ΑμεΑ, από τη Γενική Γραμματεία όπου υπηρετούσα. Μπαίνοντας σε αυτό το χώρο των ΑμεΑ, παρέμεινα και παραμένω έως και σήμερα. Είναι ένας χώρος που τον αγαπώ, τον πιστεύω. Πιστεύω, δηλαδή στο έργο που γίνεται μέσα από αυτό το χώρο και πόσο σημαντικό είναι για την κοινωνία μας και γι’ αυτό μένω και επιμένω».

Οικονομικές δυσκολίες

Σε ερώτηση για το διάστημα της διετούς θητείας στην Ομοσπονδία πως είναι η κατάσταση, η πρόεδρος δήλωσε: «Παρ’ όλες τις δυσκολίες έχουμε φθάσει σε ένα καλό σημείο, έχουμε αυτά τα χρόνια καταφέρει να διοργανώσουμε όλα τα πανελλήνια πρωταθλήματα. Θα πρέπει να ξέρετε ότι είμαστε ιδιάζουσα περίπτωση διότι διοργανώνουμε 17 με 18 πανελλήνια πρωταθλήματα, κάθε χρόνο, επειδή «καλλιεργούμε» ως Ομοσπονδία τα περισσότερα παραολυμπιακά αθλήματα. Επίσης, η Ομοσπονδία μας έχει και ακόμη μια ιδιαιτερότητα, που δεν την έχουν οι Ολυμπιακές, πληρώνουμε για τη μετακίνηση και τη διαμονή των αθλητών μας. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό».

karyofylli gallida

Και συνέχισε: «Αυτή η χρονιά ήταν και είναι πολύ δύσκολη. Γνωρίζετε πόσο έχουν αυξηθεί τα πάντα και κυρίως τα αεροπορικά εισιτήρια, αλλά και όλα τα υπόλοιπα (διαμονή, διατροφή κ.ά). Στη Γενική Συνέλευση που είχαμε την Τετάρτη (σ.σ. 22/3) με την παρουσία 32 σωματείων με ψήφο και 15 με δικαίωμα λόγου ήταν και η πρώτη δια ζώσης, γενική συνέλευση στη θητεία μας, εξηγήθηκαν όλα τα προβλήματα στους συναδέλφους μας στα σωματεία, που και εκείνοι βιώνουν πολύ μεγάλες δυσκολίες, παρά το γεγονός ότι τους δόθηκε και ένα ποσό από το Στοίχημα. Δυστυχώς στα σωματεία μας δεν υπάρχουν ακαδημίες και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν οι πάντες. Δεν έχουν άλλους πόρους εκτός από τις τοπικές κοινωνίες εάν και εφ’ όσον τα υποστηρίζουν. Και έτσι εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την Ομοσπονδία. Παρ’ όλα αυτά και εκείνοι δεν έχουν σκοπό να το βάλουν κάτω και πιστεύω θα συνεχίσουμε και θα βρούμε λύσεις».

Η πρόεδρος της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ υπογράμμισε επίσης: «Στους ανθρώπους, με αναπηρία, ο αθλητισμός είναι μια σημαντικότατη διέξοδος. Εκτός από τη φυσική κατάσταση και την υγεία, που αυτό ισχύει για όλους μας-πόσο μάλλον για εκείνους-υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος ζωής. Επίσης, τους ανοίγονται άλλοι ορίζοντες και γι’ αυτό όλοι εμείς που υπηρετούμε τον παραολυμπιακό αθλητισμό πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να τον στηρίξουμε».

Ανεύρεση νέων αθλητών

Ετέθη επίσης το θέμα της ύπαρξης νέων αθλητών, με την κ. Καρυοφύλλη να υπογραμμίζει: «Επίσης, ήταν ένα μεγάλο θέμα που τέθηκε στη Γενική Συνέλευση. Πρέπει να στραφούμε στο να βρούμε νέους αθλητές. Μετά από αρκετό διάστημα κάναμε επιτέλους, μια πολύ καλή συνεργασία-θεσμική πλέον- με το υπουργείο Παιδείας και μπορούμε να μπαίνουμε στα σχολεία. Όχι τα Ειδικά, σε αυτά είχαμε πάντα πρόσβαση, αλλά μπορούμε πλέον να μπαίνουμε σε όλα τα σχολεία, στα οποία και εκεί μπορούμε να συναντήσουμε παιδιά με αναπηρίες. Ένα παιδί με κινητικά προβλήματα ή με θέμα όρασης δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα να πηγαίνει σχολείο με όλα τα άλλα παιδιά και να μη χρειάζεται να πηγαίνει σε ειδικό σχολείο. Οπότε έχουμε αρχίσει μια πολύ έντονη κινητικότητα στα σχολεία, με παρουσιάσεις, με τους προπονητές μας και με τους αθλητές μας και με την ομάδα της Ομοσπονδίας. Αφενός να ενημερώσουμε τα παιδιά μας και αφετέρου να κινητοποιήσουμε τα παιδιά με αναπηρία να συμμετέχουν στον αθλητισμό».

Συνεργασία με το υπουργείο Υγείας

Στη συνέχεια η κ. Καρυοφύλλη έθιξε ακόμη ένα ζήτημα, που αφορά στους αθλητές και συζητείται αρκετό καιρό. Αφορά στη συνεργασία με το υπουργείο Υγείας: «Με το υπουργείο Υγείας θέλουμε συνεργασία ώστε να μπορούμε να έχουμε μια επίσημη πρόσβαση στα κέντρα αποκατάστασης του δημοσίου, γιατί ήδη συνεργαζόμαστε με πολλά ιδιωτικά Κέντρα αποκατάστασης. Το συζητήσαμε και στη Γ.Σ. και θα είναι ένας επόμενος στόχος, που νομίζω ότι πρέπει κυριολεκτικά να τον «κυνηγήσουμε»».

karyofylli2 2

ΑμεΑ και προσβασιμότητα

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα της προσβασιμότητας, η πρόεδρος δεν έκρυψε τα λόγια της: « Η αλήθεια είναι ότι είμαστε αρκετά πίσω στο κομμάτι της προσβασιμότητας. Καταρχάς μιλάμε για προσβασιμότητα όταν στα περισσότερα μαγαζιά εστίασης, καφετέριες οι τουαλέτες τους δεν είναι προσβάσιμες. Αν έχετε παρατηρήσει όλες είναι με σκαλιά, πάνω ή κάτω. Γίνονται όμως βήματα. Δεν μπορώ να πω ότι είμαστε όπως παλιά. Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα. Καμπάνιες μεγάλες και επίσης εδώ είναι που χρειάζεσαι τους φορείς της Πολιτείας να είναι δίπλα σου, γιατί όλα τα πράγματα δεν είναι κόστη. Δεν είναι όλα οικονομικά. Τα οικονομικά πάντα θα υπάρχουν και θα λύνονται. Είναι άλλα πιο απλά πράγματα, που μπορούν να γίνουν. Μια συνεργασία με την ΚΕΔΕ σε επίπεδο προσβασιμότητας στους Δήμους, όπως ξέρετε είμαι και δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Ν. Σμύρνης. Να γίνει όμως επιτελικά. Δεν είναι λοιπόν μόνο τα χρήματα. Είναι άλλα χίλια δύο πράγματα που πρέπει να ενσκήψει η Πολιτεία και να είναι κοντά μας οι θεσμικοί φορείς, Περιφέρειες και Δήμοι».

Η πρόεδρος ευχαρίστησε την κ. Σπύρου, για τη φιλοξενία και το ραντεβού ανανεώθηκε για μια  επόμενη συζήτηση. 

Χορηγοί

Υποστηρικτές

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.