fbpx

Παρουσία της Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, η εκδήλωση της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ με τίτλο «Με Γυναικείο Αποτύπωμα»

Παρουσία της Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, η εκδήλωση της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ με τίτλο «Με Γυναικείο Αποτύπωμα»

Σε εορταστική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε χθες (8/3), στο ξενοδοχείο Intercontinental, η εκδήλωση της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας. Η εκδήλωση, τίτλος της οποίας ήταν «Με γυναικείο αποτύπωμα» και αφορούσε τη γυναίκα αθλήτρια με αναπηρία, τελούσε υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η κα. Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, o Τομεάρχης Αθλητισμού & Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΣΥΡΙΖΑ, κ. Θάνος Μωραΐτης, η Υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού & Μέλος της Κ.Π.Ε. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κα Μάρα Κουκουδάκη, το μέλος του Τομέα Αθλητισμού ΚΚΕ, κ. Γεώργιος Ιωαννίδης, η Βουλεύτρια του ΜΕΡΑ 25, Φωτεινή Μπακαδήμα, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Γεώργιος Μαυρωτάς, ο Γενικός Γραμματέας Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Γεώργιος Σταμάτης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γεώργιος Πατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών κα Λουκία Κεφαλογιάννη, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, κα. Βούλα Πατουλίδου, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο Α' Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Στέλιος Αγγελούδης, ο Ταμίας της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, κ. Ανδρέας Κατσαρός, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών κ. Γρηγόρης Πολυχρονίδης, εκπρόσωποι των αναπηρικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι αθλητικών σωματείων και οργανισμών κ.α.

«Η Ελληνίδα αθλήτρια με αναπηρία σε καθημερινή βάση δίνει έναν αγώνα. Άνισο πολλές φορές, αλλά αγώνα. Για επιβίωση, για ανάδειξη της προσωπικότητάς της, για αποδοχή αλλά και για ισότητα. Από το οικογενειακό περιβάλλον, από το σπίτι την ώρα που ξεκινάει έως την αθλητική εγκατάσταση και πίσω. Σε δρόμους, πεζοδρόμια, γυμναστήρια, κολυμβητήρια που αγωνιζόμαστε και εμείς μαζί της να γίνουν προσβάσιμα.

Αυτόν τον αγώνα, οφείλουμε να τον σεβαστούμε και να τον υπερασπιστούμε. Να τον αναδείξουμε και να τον προβάλουμε. Γιατί η γυναίκα-αθλήτρια με αναπηρία, ξέρει βαθιά μέσα της, ότι οι ευκαιρίες που θα έχει για αποδοχή και αναγνώριση θα είναι λιγότερες.

Και εκεί πρέπει να σταθούμε. Να στοχεύσουμε ως κοινωνία. Καμία γυναίκα στο περιθώριο. Στερεοτυπικές συμπεριφορές πρέπει να εκλείψουν και οι γυναίκες να βγουν μπροστά. Να παροτρύνουν, να εμπνεύσουν.

Και οι γυναίκες-αθλήτριες με αναπηρία έχετε αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο, βρισκόσαστε στην εμπροσθοφυλακή. Γιατί ξέρετε τι σημαίνει εμπόδιο. Γιατί είσαστε δυνατές και αποφασιστικές. Αλλά πάνω απ` όλα γυναίκες αγωνίστριες, με επιτυχίες και απογοητεύσεις και έχοντας ξεπεράσει πολλές φορές τα όριά σας.

Και εκεί αγαπητές συναντιόμαστε όλες οι γυναίκες. Σε έναν διαρκή αγώνα που μετράει ήδη πάνω από έναν αιώνα για ίση μεταχείριση και αναγνώριση της ισοτιμίας μας από τη νομοθεσία. Με διαμαρτυρίες, αμφισβήτηση αλλά και νίκες. Από τις πρώτες γυναίκες που έβαλαν τα θεμέλια και με αποφασιστικότητα και θάρρος έγραψαν ιστορία, μέχρι σήμερα που ξέρουμε ότι παλεύουμε για το αυτονόητο. Για ίσες ευκαιρίες και για να σπάσουμε την προκατάληψη, να υπερβούμε τα στερεότυπα.

Εσείς, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα . Μας δείχνετε τον δρόμο. Ας τον ακολουθήσουμε», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό της η πρόεδρος της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, κα Ιωάννα Καρυοφύλλη.

Με Γυναικείο Αποτύπωμα

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, μετά το σύντομο χαιρετισμό του, τίμησε τις δύο πρώτες αθλήτριες που συμμετείχαν σε Παραολυμπιακούς Αγώνες (2000) και συγκεκριμένα την Ελένη Σαμαριτάκη (στίβος) και Μαρία Καλπακίδου (κολύμβηση).

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος εν συνεχεία τίμησε στο πρόσωπο της Βούλας Καντζά, την γυναίκα αθλήτρια, εργαζόμενη, σύζυγο και μητέρα. Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο κ. Χρήστος Κορομηλάς, πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ.

Η Πρέσβειρα του #BEACTIVE Κέλλυ Λουφάκη αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και στα οφέλη του όπως και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής #BEACTIVEHELLAS κ. Γιώργος Μαυρωτάς.

Στις πρωτοβουλίες της ΕΣΑμεΑ για ανάδειξη του ρόλου της γυναίκας με αναπηρία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της, κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ενώ το θέμα για την «Αξία πρόληψης και έγκυρης διάγνωσης στον καρκίνο του μαστού», ανέπτυξε στην ομιλία της, η Διευθύντρια Κέντρου Μαστού ΥΓΕΙΑ και Χειρουργού, Δρ. Ειρήνη Καρυδά, η οποία εν συνεχεία παρέλαβε και τιμητική πλακέτα από την πρόεδρο της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ.

Ακόμα, η Ευαγγελία Νίκου, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της (σ.σ. συμμετέχει στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες), αναφέρθηκε στη επίπονη διαδρομή της μέχρι και την πρόκριση για τη διοργάνωση του Πεκίνου.

Το «μίνι» φόρουμ, με θεματικές ενότητες διαμορφωμένες πάνω στις αθλήτριες που συμμετείχαν σε αυτές, έκλεψε την παράσταση και σε αυτό συμμετείχαν οι Παραολυμπιονίκες Κατερίνα Πατρώνη (μπότσια, RampOperator), Κατερίνα Ελ Λατίφ (ποδηλασία), Αλεξάνδρα Σταματοπούλου (κολύμβηση), Άννα Ντέντα (μπότσια), Χριστίνα Ντέντα (μπότσια, Ramp Operator), Στέλλα Σμαραγδή (στίβος) και Δωροθέα Ποιμενίδου (Τοξοβολία). Συμμετείχαν ακόμη η Παραολυμπιονίκης της κολύμβησης, Έφη Γκουλή (με τον ρόλο της δημοσιογράφου), η αθλήτρια του γκόλμπολ, Ευγενία Σταμάτη, η κα. Βούλα Πατουλίδου καθώς και ο κ. Γεώργιος Σταμάτης.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι πέντε πρέσβειρες της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ για το 2022-2023, οι οποίες προέρχονται από το χώρο των επιστημών, της μουσικής, της υποκριτικής και της δημοσιογραφίας. Πρόκειται για την κα. Κατερίνα Βρανά (standupcomedian και ηθοποιός), την κα. Ελεάνα Βραχάλη (στιχουργός, συγγραφέας και ποιήτρια), την κα. Χριστίνα Βραχάλη (αθλητικός συντάκτης, παρουσιάστρια, παραγωγός), την Δρ. Βασιλική Γαροπούλου (Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για τις νευροεπιστήμες) αλλά και την Άρια Αγάτσα (αθλητικός συντάκτης, Α` αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, πρώην Βουλευτής Βοιωτίας), η οποία ήταν και παρουσιάστρια της εκδήλωσης.

Όλο το προσωπικό της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, παρέδωσε στην κα. Ιωάννα Καρυοφύλλη, συμβολικό δώρο για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης προς τιμήν της γυναίκας αθλήτριας με αναπηρία, ενώ η βραδιά έκλεισε με τις μουσικές της Ζωής Τηγανούρια (συνθέτης, σολίστ ακορντεόν), όπου συμμετείχε και ο Νίκος Θεοδωράκης.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το ΥΓΕΙΑ, το ξενοδοχείο ΙNTERCONTINENTAL και η εταιρεία οπτιακουστικής κάλυψης και παραγωγής PROAV και υλοποιήθηκε με τη στήριξη του #BEACTIVE.

 

Χορηγοί

Υποστηρικτές

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.