fbpx

Επίτιμος δημότης Νέας Σμύρνης ανακηρύχθηκε ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, Άντριου Πάρσονς

IMG 20181101 120303

Επίτιμος δημότης του Δήμου Νέας Σμύρνης, ανακηρύχθηκε σήμερα (1/11), ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, Άντριου Πάρσονς, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ψηφιακό Μουσείο που εδρεύει στην πόλη. Ο κ. Πάρσονς, αφού ξεγανήθηκε στο Μουσείο, όπου παρουσιάζεται οπτικοποιημένη η ιστορία της πόλης στο πέρασμα των χρόνων, τιμήθηκε από τον δήμαρχο Νέας Σμύρνης, Σταύρο Τζουλάκη, αλλά και την αντιδήμαρχο Αθλητισμού και Πολιτισμού, Ιωάννα Καρυοφύλλη, για την προσφορά του στο Παραολυμπιακό Κίνημα, οι οποίοι και τον ανακήρυξαν επίτιμο δημότη.

«Είναι τιμή για την πόλη μας που υποδεχόμαστε τον πρόεδρο της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής και μάλιστα στο τελευταίο στολίδι της πόλης μας, το Ψηφιακό Μουσείο. Ο Δήμος έχει πρωτόκολλο συνεργασίας με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, την οποία στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Το ίδιο θα κάνουμε μαζικά και την Κυριακή, στη δράση που έχει η ΕΠΕ και το "Agitos" στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε ως Δήμος Νέας Σμύρνης είναι να ανακηρύξουμε τον πρόεδρο της IPC, επίτιμο δημότη της πόλης», είπε ο Σταύρος Τζουλάκης.

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού, Ιωάννα Καρυοφύλλη, τόνισε ότι «η Νέα Σμύρνη είναι μια πόλη με δύσκολη αλλά περήφανη κληρονομιά, καθώς ιδρύθηκε από πρόσφυγες που ήρθαν εδώ μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Πολλοί εξ αυτών ήρθαν εδώ χωρίς τίποτα και ξεκίνησαν τη ζωή τους από το μηδέν. Σήμερα η Νέα Σμύρνη είναι μια ενεργή πόλη που λατρεύει τον αθλητισμό και τον στηρίζει. Φιλοξενεί πολλούς ιστορικούς συλλόγους, όπως ο Πανιώνιος και ο Μίλωνας. Τα τελευταία χρόνια στηρίζει ενεργά το Παραολυμπιακό Κίνημα και τα Παραολυμπιακά αθλήματα, φιλοξενώντας πολλές και σημαντικές αγωνιστικές εκδηλώσεις τους. Κάθε χρόνο διοργανώνουμε και ημιμαραθώνιο στην πόλη μας, με τη συμμετοχή και αθλητών με αναπηρίες, ενώ Παραολυμπιονίκες μας επισκέπτονται σχολεία στη Νέα Σμύρνη και μαθαίνουν στα νέα παιδιά τι σημαίνει αναπηρία αλλά και τα Παραολυμπιακά Αθλήματα. Ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συβμούλιο πιστεύει σε αυτόν τον σκοπό και τον στηρίζει. Είναι τιμή για την πόλη μας που είστε μαζί μας».

Ο πρόεδρος της IPC κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στις συμπτώσεις που παρουσιάστηκαν στη ζωή του, από την παιδική κιόλας ηλικία, και οι οποίες οδηγούσαν στην Ελλάδα και στην πόλη της Νέας Σμύρνης. «Ενθουσιάζομαι με όλες αυτές τις συμπτώσεις που παρουσιάζονται στη ζωή μας. Όταν ήμουν 7-8 χρονών και είχα μάθει να διαβάζω, άρχιζα να ενδιαφέρομαι για την ελληνική μυθολογία, την οποία και λάτρεψα. Βέβαια, για ένα παιδί που έχει γεννηθεί στο Ρίο, το να διαβάζει ελληνική μυθολογία ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Τώρα, που η κόρη μου είναι στην ίδια ηλικία, φρόντισα να διαβάσει ακριβώς τα ίδια βιβλία που είχα κι εγώ τη δεκαετία του `80. Τις ίδιες ιστορίες, για να μάθει κι εκείνη όσα είχα αγαπήσει εγώ πριν από πολλά χρόνια. Συζητούσα μάλιστα με την κόρη μου ιστορίες για τον Περσέα, την Τροία, τον Τρωικό πόλεμο, τους θεούς και για τους ήρωες. Οι Αγώνες της Αθήνας ήταν οι πρώτοι στους οποίους συμμετείχα. Είχα φυσική παρουσία. Μπήκα στο Παραολυμπιακό Κίνημα το 1997 και μερικά χρόνια αργότερα βρέθηκα ο ίδιος σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Στη διάρκεια των Αγώνων που διοργανώσαμε εμείς, το 2003 στην Βραζιλία, καλωσόρισα την Ιωάννα Καρυοφύλλη στο Ρίο. Τότε η κα. Καρυοφύλλη ήταν γενική διευθύντρια των Παραολυμπιακών Αγώνων 2004 και ήταν μεγάλη τιμή για μένα που την καλωσόριζα στην Βραζιλία. Τώρα, είναι μεγάλη τιμή για μένα που με καλωσορίζει στον Δήμο Νέας Σμύρνης», είπε ο Άντριου Πάρσονς.

Και συνέχισε: «Όλα αυτά τα χρόνια έκανα πολλούς καλούς φίλους από την Ελλάδα. Ο Γιώργος Φουντουλάκης και οι Ιωάννα Καρυοφύλλη είναι δύο εξ αυτών. Με τον πρόεδρο της ΕΠΕ γίναμε και οικογένεια, αφού έγινα νονός στην κόρη του, την Φαίδρα. Το 2013 εδώ στην Αθήνα εξελέγην αντιπρόεδρος της IPC. H Ελλάδα έχει πολύ έντονη παρουσία στη ζωή μου και είναι μέσα στην καρδιά μου. Όσο για τη Νέα Σμύρνη: πριν από 15 χρόνια είχα βρεθεί στην Αθήνα για το σεμινάριο των αρχηγών αποστολών. Θυμάμαι η σύζυγός μου ήθελε να ψωνίσει ένα ρολόι και γι` αυτόν τον λόγο ήρθαμε στη Νέα Σμύρνη. Το όνομα της πόλης είχε χαραχθεί βαθιά μέσα στο μυαλό μου. Σήμερα κατανοώ γιατί. Τώρα είμαι περήφανος επίτιμος δημότης της πόλης αυτής. Όπως λέει και ο τίτλος του λευκώματος που μου προσφέρατε, "Από την Καταστροφή, στο Μεγαλείο", μεταφορικά αντιπροσωπεύει κι ένα παραολυμπιακό αθλητή. Την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στην Ελλάδα, ήξερα ότι ήταν γραφτό κάποια στιγμή στο μέλλον να γίνω επίτιμος δημότης της Νέας Σμύρνης. Γιατί μοιάζει τόσο πολύ και με την προσωπική μου ιστορία, αλλά και με την ιστορία στο Παραολυμπιακό Κίνημα και γι` αυτό το λόγο θέλω να σας ευχαριστήσω που μου δώσατε αυτή τη δυνατότητα. Είμαι υπερήφανος που θα λειτουργήσω ως πρέσβης της Νέας Σμύρνης. Να ενημερώσω όλο τον κόσμο γι` αυτή την υπέροχη και υπερήφανη πόλη. Πλέον κατανοώ πως όλα τα πράγματα έρχονται και δένουν».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΠΕ και της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, Γιώργος Φουντουλάκης, αφού πρώτα αστειευόμενος κάλεσε τον κ. Πάρσονς να... στηρίξει τον δήμαρχο της Νέας Σμύρνης στην προσεχή εκλογική «μάχη» ως επίτιμος Δημότης -πλέον- της πόλης, είπε: «Η Νέα Σμύρνη είναι το σπίτι μας. Είναι ο μοναδικός Δήμος που μας στηρίζει τόσο ενεργά. Αυτό οφείλεται στην ευαισθησία του δημάρχου και της συνεργάτιδάς μου στην ΕΠΕ και στο Παραολυμπιακό Κίνημα, της Ιωάννας Καρυοφύλλη. Με δική της πρωτοβουλία έβαλε τις γέφυρες για να ενισχυθεί ο δεσμός ανάμεσα στις δύο πλευρές. Με τον Άντριου Πάρσονς μας συνδέει φιλία πέντε ετών. Τον γνώρισα σε εκλογική διαδικασία στην Αθήνα. Είναι φοβερά δραστήριος και αποτελεσματικός. Εκτιμώ ότι η διαδρομή του στο παγκόσμιο Παραολυμπιακό Κίνημα θα έχει μεγάλη διάρκεια. Θα αναβαθμίσει και θ` απογειώσει το Παραολυμπιακό Κίνημα. Θέλω να τον ευχαριστήσω προσωπικά για τη στήριξη που μας προσφέρει. Έχει ιδιαίτερα αγάπη στην Ελλάδα και την ιστορία της. Η χώρα μας έχει μόνιμα ανοιχτή την αγκαλιά της για να τον φιλοξενήσει μαζί την οικογένειά του».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χορηγοί

Υποστηρικτές

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.