ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΕΣ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Δείτε τις νέες οδηγίες (σ.σ. το μεταφρασμένο κείμενο αναφέρεται σε προηγούμενη  έκδοση των οδηγιών και ότι η μετάφραση του παρόντος κειμένου θα αναρτηθεί μόλις ολοκληρωθεί) της Παγκόσμιας Αθλητικής Ομοσπονδίας Αθλητών με Νοητική Αναπηρία- INAS-FID καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη συμμετοχή των αθλητών με Νοητική Αναπηρία στις διεθνείς διοργανώσεις.

  1. Για τους νέους αθλητές ισχύουν όσα εσωκλείονται στο αρχείο INAS- FID 
  2. Για τους παλαιότερους αθλητές -των οποίων η έκδοση των βεβαιώσεων δεν έχει ξεπεράσει την 5ετία- προκειμένου να κατέβουν σε αγώνες  θα πρέπει να υπάρχει στο φάκελο:

α. Έγγραφα όπου ξεκάθαρα αναφέρονται το τεστ, τα αποτελέσματα  καθώς και η ημερομηνία που το τεστ χορηγήθηκε.

β. Η έκθεση προσαρμοστικής συμπεριφοράς.

Η Ομοσπονδία διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει περαιτέρω πληροφορίες για όποιον αθλητή κρίνει. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες η επαναξιολόγηση του αθλητή θα πρέπει να γίνεται κάθε 5 χρόνια με τις εκάστοτε νέες οδηγίες.

Οι φάκελοι των αθλητών θα πρέπει να υποβάλλονται στην Ομοσπονδία το λιγότερο 2 μήνες πριν τους αγώνες στους οποίους οι αθλητές ενδιαφέρονται να συμμετέχουν.

ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΟΔΗΓΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ για κάθε αθλητή. Στην περίπτωση που τα δικαιολογητικά έχουν ήδη σταλεί θα πρέπει να γίνεται επιβεβαίωση εάν αυτά ταυτίζονται με τις καινούριες οδηγίες.   ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ INAS-FID ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΗ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την ψυχολόγο της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες κα Λίνα Κεσανοπούλου στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

CLASSIFICATION

Classification ονομάζεται η διαδικασία που εντάσσει τους αθλητές σε κατηγορίες ανάλογα με την αναπηρία και το άθλημα.

Το Classification αποτελεί την ραχοκοκαλιά του Αθλητισμού των ατόμων με αναπηρίες. Διότι η σωματική αναπηρία έχει λειτουργικές συνέπειες, πάνω στις οποίες έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα κριτηρίων σύμφωνα με το οποίο αξιολογείται η ικανότητα, η αθλητική κατάσταση, η δύναμη, η αντοχή, οι ικανότητες τακτικής και η πνευματική συγκέντρωση των αθλητών για να αποφευχθούν οποιεσδήποτε αγωνιστικές ανισότητες.

Τα κριτήρια ορίζονται από τις παρακάτω παραμέτρους:

- ποιες ομάδες αναπηρίας μπορούν να αγωνιστούν σε ποια αθλήματα
- η τοποθέτηση αθλητών σε κατηγορίες ανάλογα με τον βαθμό λειτουργικότητας ανάλογα με την αναπηρία και/ ή με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του αθλήματος


Οι αθλητές για να ανήκουν στο Παραολυμπιακό κίνημα πρέπει να κατατάσσονται σε μια από τις παρακάτω πέντε ομάδες:
1.Ακρωτηριασμός
2.Αναπηρία όρασης
3.Κάκωση νωτιαίου μυελού
4.Νοητική αναπηρία
5.Μια ομάδα που συγκεντρώνει όλους τους αθλητές που δεν ταιριάζουν στις προαναφερόμενες ομάδες και ονομάζεται- les autres.

Αναλυτικά:
Ακρωτηριασμός: Οι αθλητές με ακρωτηριασμό θα πρέπει να μην έχουν μια κύρια άρθρωση ή να λείπει ένα μέρος του άκρου (για παράδειγμα αγκώνας, καρπός, γόνατο, αστράγαλος). Η άρθρωση ή το μέρος του άκρου που λείπει, μπορεί να είναι εκ γενετής, από ασθένεια, από τραυματισμό. Η αξιολόγηση των αθλητών με ακρωτηριασμό βασίζεται στο αν η αναπηρία είναι άνω ή κάτω άκρου, ο αριθμός των άκρων (δηλαδή μονός ή διπλός ακρωτηριασμός) και το ακριβές σημείο του ακρωτηριασμού (π.χ. πάνω ή κάτω από το γόνατο ή τον αγκώνα). Ανάλογα με το άθλημα- π.χ. Καλαθοσφαίριση σε αμαξίδιο, Αντισφαίριση σε αμαξίδιο -οι αθλητές χρησιμοποιούν αμαξίδια.

Εγκεφαλική Παράλυση: Εγκεφαλική Παράλυση είναι η κατάσταση στην οποία ο μυς, τα αντανακλαστικά, η στάση, η κίνηση επηρεάζονται από κάποια αναπηρία στον εγκέφαλο. Η Εγκεφαλική παράλυση μπορεί να προκληθεί κατά την διάρκεια της κύησης, κατά την γέννηση ή να αποκτηθεί ως αποτέλεσμα εγκεφαλικού ή τραυματισμού στο κεφάλι. Οι αθλητές με εγκεφαλική παράλυση κατηγοριοποιούνται σε ομάδες ανάλογα με την λειτουργική έκταση της αναπηρίας και ποιες ομάδες μυών έχουν επηρεαστεί.

Αναπηρίες όρασης: Οι αθλητές που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες, ταξινομούνται ανάλογα με το ποσοστό οπτικής αναπηρίας από το πόσο μειωμένο είναι το πεδίο όρασης και από την οπτική οξύτητα.

Κάκωση Νωτιαίου Μυελού: Ο Νωτιαίος μυελός, ο οποίος πηγαίνει από τον εγκέφαλο στον κόκκυγα, είναι μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ένας τραυματισμός, μια ασθένεια ή μια εκ γενετής κατάσταση μπορεί να καταστρέψουν την σπονδυλική στήλη με αποτέλεσμα την παράλυση σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος. Αν εμπλέκονται οι κατώτερες και/ ή οι μέσες περιοχές της σπονδυλικής στήλης, ο αθλητής έχει παραπληγία και τα κάτω άκρα και όλο ή μέρος του κορμού έχει αναπηρία. Αν ο τραυματισμός είναι πιο ψηλά ή στο ύψος του λαιμού, ο αθλητής έχει τετραπληγία, όπου έχουν επηρεαστεί και τα τέσσερα άκρα. Οι αθλητές εντάσσονται σε κατηγορία ανάλογα με το που βρίσκεται η βλάβη στην σπονδυλική στήλη (ο τομέας της σπονδυλικής όπου έχει εμφανιστεί η αναπηρία). Οι αθλητές με ιατρικές περιπτώσεις που έχουν ως αποτέλεσμα παρόμοια απώλεια μυϊκής λειτουργικότητας (όπως είναι η spina bifida και Πολυομελίτιδα) ανήκουν στην κατηγορία των αθλητών με κακώσεις νωτιαίου μυελού.

Les autres: Les autres είναι γαλλική λέξη και σημαίνει οι άλλοι. Αυτή η κατηγορία αθλητών περιλαμβάνει περιπτώσεις κινητικών αναπηριών που δεν μπορούν να ενταχθούν στις υπόλοιπες κατηγορίες αξιολόγησης (π.χ. αρθρογρύπωση). Στα περισσότερα αθλήματα, αυτή η κατηγορία αθλητών αγωνίζεται μαζί με άλλες ομάδες αναπηρίας βάσει των λειτουργικών ικανοτήτων.

Νοητική Αναπηρία: Η Νοητική Αναπηρία επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία και έχει ως αποτέλεσμα την περιορισμένη ικανότητα του ατόμου να αντιμετωπίσει καταστάσεις και να ενσωματωθεί στο κοινωνικό περιβάλλον. Το άτομο με νοητική αναπηρία συναντά δυσκολίες ως προς την επιτυχή αντιμετώπιση των καθημερινών προκλήσεων. Αυτή η κατηγορία αθλητών προς το παρόν δεν συμμετέχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, ωστόσο γίνονται προσπάθειες ώστε να συμμετάσχει σε κάποια αθλήματα στους Παραολυμπιακούς αγώνες.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα χαρακτηριστικά μιας αγωνιστικής κατηγορίας έχουν προσδιοριστεί από τον αντίστοιχο Διεθνή Αθλητικό Οργανισμό Αναπηρίας. Η Αθλητική Κατηγορία καθορίζεται μετά από διαδικασίες εξέτασης εντός και εκτός του αγώνα, που μπορεί να περιλαμβάνουν σωματική και τεχνική αξιολόγηση και παρατήρηση των αθλητών.

Σε κάθε άθλημα, ο αθλητής λαμβάνει μια κατηγορία που θα καθοριστεί από τους αντίστοιχους κανονισμούς αξιολόγησης του συγκεκριμένου αθλήματος. Στα ατομικά αθλήματα, οι κατηγορίες αναπαρίστανται από ένα γράμμα και έναν αριθμό π.χ. Τ42, F36, S9. Στα ομαδικά αθλήματα όπως είναι το ράγκμπι σε αμαξίδιο ή η καλαθοσφαίριση σε αμαξίδιο, χρησιμοποιείται βαθμολογία, όπου η αγωνιστική κατηγορία χαρακτηρίζεται με βαθμούς π.χ. 1.0, 2.0, 3.0

Η απόδοση μιας αθλητικής κατηγορίας είναι μια διαδικασία που γίνεται από τους Classifiers που με αυτό τον τρόπο «προσδιορίζουν» το επίπεδο της λειτουργικής ικανότητας κάθε αθλητή. Οι Classifiers μπορεί να είναι γιατροί, γυμναστές και φυσικοθεραπευτές με εξειδίκευση στην κατηγοριοποίηση αθλητών με αναπηρία. Οι αθλητές μπορούν να αξιολογηθούν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, να αλλάξουν Αθλητική κατηγορία στις περιπτώσεις που η κατάσταση ενός αθλητή βελτιωθεί ή χειροτερέψει.

Οι αθλητικοί κανονισμοί προβλέπουν διαδικασίες σύμφωνα με τις οποίες οι αθλητές έχουν την δυνατότητα να διαμαρτυρηθούν για την αθλητική κατηγορία άλλου αθλητή. Η επίλυση αυτής της διαφοράς ονομάζεται Ένσταση.

Οι αθλητικοί κανονισμοί έχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες και για τις περιπτώσεις που ένας αθλητής θέλει επισήμως να κάνει ένσταση στον τρόπο που οι διαδικασίες του Classification έχουν γίνει. Η επίλυση σε αυτή την περίπτωση της διενέργειας του classification ονομάζεται Έφεση.

ΕΚΔΟΣΗ ΔΕΛΤΙΟΥ

 

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ EΚΔΟΣΗ ΔΕΛΤΙΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ

1. Επίσημο Ιατρικό Πιστοποιητικό που να δηλώνει και να περιγράφει την αναπηρία σύμφωνα με το άρθρο 29 του ν. 2725/99 καθώς και την αιτία που προκάλεσε την αναπηρία.

2. Για κάθε έναν αθλητή ξεχωριστά και σύμφωνα με το καταστατικό βάσει του άρθρου 8, παράγραφος 2, πρέπει να γίνουν οι εξετάσεις:

- Καρδιολογική- Καρδιογράφημα

- Υπερηχογράφημα καρδιάς

- Γενική Εξέταση ούρων & αίματος

- Παθολογικές

- Δερματολογική Εξέταση (για Κολυμβητές)

- Οπτικής Οξύτητας (για τυφλούς) σε εξηκοστά

3. Αίτηση έκδοσης δελτίου (ακολουθεί φόρμα)

4. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 υπογεγραμμένη από τον αθλητή, με το γνήσιο της υπογραφής του, θεωρημένο από την αστυνομία, που θα συνοδεύει την αίτηση έκδοσης δελτίου και που θα αναφέρει σε ποιο σωματείο ανήκει

5. 4 φωτογραφίες διαβατηρίου

6. Επικυρωμένη φωτοτυπία ταυτότητας

7. Εάν πρόκειται για αθλητές με νοητική αναπηρία δείτε το αρχείο με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στην ενότητα για τους αθλητές με νοητική αναπηρία.

 

ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΈΚΔΟΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ

TWITTER

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

logo

 

ΟΑΚΑ, Ανοικτό Κολυμβητήριο

(επί της Σπύρου Λούη)

151 23 Αθήνα, Μαρουσι

hellenic_sfpd@eaom-amea.gr

Τ.Κ. 151 23

Τεχνική Επιτροπή: 210 6821679

Γραμματεία: 210 6894875

Λογιστήριο: 210 6812523

Fax: 210 6849978