fbpx

Συνέντευξη του Γιώργου Φουντουλάκη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Fountoulakis

Μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και του Λονδίνου, ο Γιώργος Φουντουλάκης θα είναι αρχηγός της ελληνικής αποστολής και στους αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο που θα γίνουν σε λιγότερες από 500 ημέρες από σήμερα. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες αναφέρθηκε, με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), στη νέα αγωνιστική πρόκληση που έχει ο αναπηρικός αθλητισμός, μίλησε για τους ενδιάμεσους αγωνιστικούς σταθμούς-πρόκρισης που υπάρχουν μέσα στο 2015, αλλά και στην επόμενη μέρα μετά το Ρίο 2016. Δεν έκρυψε ότι «ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που μπορεί να βγάλει τον αθλητισμό από το αδιέξοδο, αρκεί να δοθούν κίνητρα από την Πολιτεία», ενώ ζήτησε «δουλειά και καλή προετοιμασία ώστε ο αθλητισμός των ΑμεΑ να προσφέρει νέες μοναδικές στιγμές εθνικής υπερηφάνειας».

Η συνέντευξη του Γιώργου Φουντουλάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

- Διατελέσατε αρχηγός της ελληνικής αποστολής στους Παραολυμπιακούς της Αθήνας και του Λονδίνου, διοργανώσεις στις οποίες πανηγυρίσαμε περισσότερα από 30 μετάλλια. Ενόψει Ρίο, όπου και πάλι θα βρεθείτε στην κεφαλή της αποστολής, τι θα πρέπει να περιμένουμε;
«Στόχος είναι να έχουμε περισσότερες διακρίσεις και να εκπροσωπήσουμε επάξια τη χώρα μας, όπως κάνουμε πάντα. Το αθλητικό αναπηρικό κίνημα έχει προσφέρει πλούσιες διακρίσεις και πολλές χαρές στους Έλληνες, παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε όλα τα επίπεδα, ειδικά λόγω ιδιαιτερότητας. Προετοιμαζόμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα για να εκπληρώσουμε το στόχο που έχουμε βάλει ενόψει Ρίο. Μακάρι, η τρίτη μου παρουσία στην κεφαλή της ελληνικής αποστολής, να συνδυαστεί με ακόμη μία μοναδική στιγμή στην ιστορία του ελληνικού παραολυμπιακού αθλητισμού. Μία νέα χρυσή σελίδα στην ιστορία του αναπηρικού αθλητισμού».

- Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2015, ο ελληνικός Παραολυμπιακός Αθλητισμός έχει χαρίσει στη χώρα μας πολλές και σημαντικές διακρίσεις. Από πλευράς ομοσπονδίας έχουν γίνουν όλα όσα απαιτούνται ώστε η Ελλάδα να είναι συνεπής με τα μετάλλια στις μεγάλες διοργανώσεις που υπάρχουν μέσα στη χρονιά, όπως τα παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου, κολύμβησης και άρσης βαρών;
«Είναι φυσικό και επόμενο να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για τόσο μεγάλες διοργανώσεις. Ειδικά από τη στιγμή που αυτές οι διοργανώσεις δίνουν προκρίσεις και βαθμούς για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Καθ' όλη τη διάρκεια της εφετινής χρονιάς πρέπει να μαζέψουμε πόντους, σε όλα τα αθλήματα, για να μπορέσουμε του χρόνου στο Ρίο, η Ελλάδα να εκπροσωπηθεί με την πληρέστερη ομάδα. Έχουμε ρίξει το βάρος μας στις διοργανώσεις του 2015, ώστε να κατακτήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες προκρίσεις μπορούμε. Σε όλες αυτές τις διοργανώσεις και πολύ περισσότερο βέβαια στο Ρίο, θέλουμε τις διακρίσεις και τα μετάλλια, ώστε ο παραολυμπιακός αθλητισμός στη χώρα μας να γνωρίσει νέα άνθιση τα επόμενα χρόνια. Το Ρίο δεν είναι αποτελεί τον τερματισμό των προσπαθειών που καταβάλλουμε όλα αυτά τα χρόνια. Αποτελεί τον ενδιάμεσο σταθμό μέχρι την επόμενη διοργάνωση που είναι σε πέντε χρόνια από σήμερα, στο Τόκιο. Και πάλι λέγοντας...».

- Ο ελληνικός Παραολυμπιακός αθλητισμός την τελευταία δεκαετία, έχει κάνει σημαντικά βήματα ανόδου. Τι προσδοκάτε για τα επόμενα χρόνια και τι κινήσεις κάνει η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, αλλά και η ομοσπονδία ώστε να αποκτήσουν μια οικονομική ανεξαρτησία ειδικά μετά το 2016;
«Πρώτα απ' όλα θα μιλήσουμε για το τώρα. Αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα. Όχι μόνο ο αθλητισμός των Αμεα, αλλά ολόκληρο το οικοδόμημα του αθλητισμού στην χώρα μας. Καταλαβαίνουμε ότι είναι στο πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής ασφυξίας που έχει η χώρα μας. Όπως καταλαβαίνουμε κι ότι η αθλητική ηγεσία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρχει άμεση χρηματοδότηση του ελληνικού αθλητισμού, ώστε να μπορέσει να κινηθεί. Η ΕΑΟΜ-ΑμεΑ έχει χρεωθεί ήδη 400.000 ευρώ κι αυτή τη στιγμή μπορώ να πω ότι είμαστε στο σημείο μηδέν. Στερέψαμε κι αν δεν πάρουμε άμεσα την επιχορήγηση, την προκαταβολή αυτή που μας έχει υποσχεθεί η αθλητική ηγεσία, ώστε να κάνουμε κάποιες σημαντικές διοργανώσεις που έχουμε αυτόν, αλλά και τους δύο επόμενους μήνες, όπως ο στίβος και η κολύμβηση, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Ήδη έχω κάνει μια συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού, αλλά και το γενικό γραμματέα Αθλητισμού. Μου υποσχέθηκαν ότι έχει γίνει προσπάθεια για την επίσπευση καταβολής της πρώτης δόσης. Από την πλευρά μου και σε μία επιστολή που τους έχω στείλει, τους επισημαίνω τον κίνδυνο να σταματήσουμε όλες τις δραστηριότητες που έχει η ομοσπονδία. Και είναι κρίμα μετά από τόσες προσπάθειες και αγώνες να σταματήσουμε τα όνειρα αυτών των παιδιών που μάχονται για μια θέση στην εθνική ομάδα ενόψει των μεγάλων διοργανώσεων που έπονται και φυσικά ενόψει Παραολυμπιακών Αγώνων...».

- Φανταζόμαστε όμως ότι κάνετε κάποιες κινήσεις και για την επόμενη ημέρα...
«Από το 2016 και μετά, στόχος μας είναι να δώσουμε βάρος στο χορηγικό πρόγραμμα. Οι χορηγοί βέβαια χρειάζονται και προβολή. Και γι' αυτό προσπαθούμε τόσο ως Παραολυμπιακή όσο και ως ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, να φτάσουμε σε κάποιες συμφωνίες για χορηγούς επικοινωνίας, αλλά και γενικότερη προβολή μέσα από τα ΜΜΕ. Βέβαια από τώρα έχουμε κάνει κάποια βήματα με το θέμα το χορηγών, όπως είναι με την ΟΠΑΠ ΑΕ, η οποία θα μας στηρίξει μέχρι και τους Αγώνες του Ρίο με ένα αρκετά αξιόλογο ποσό, έχουμε τον όμιλο ΥΓΕΙΑ, ο οποίος στην προεθνική ομάδα παρέχει ιατρική στήριξη, την Ολυμπία Οδό, αλλά και την Allianz. Έχουμε κάνει κάποια σημαντικά βήματα. Μια καλή αρχή. Πρέπει να στραφούμε στον ιδιωτικό τομέα. Από τη στιγμή που το κράτος δεν μπορεί, δεν μπορούμε κι εμείς να ζητάμε. Είναι αυτονόητο. Το κράτος βέβαια μπορεί να δώσει κίνητρα φορολογικά, ώστε να έρθουν ακόμη περισσότεροι χορηγοί κοντά στον αθλητισμό. Υπάρχει πρόθεση από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά πρέπει το κράτος να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή».

- Η Ελλάδα έχει την τύχη να φιλοξενήσει τους επόμενους μήνες δύο μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις σε επίπεδο ΑμεΑ. Το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ποδηλασίας Δρόμου που θα γίνει στην Κρήτη και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τζούντο τυφλών που θα φιλοξενηθεί στο Λουτράκι. Πείτε μας δύο λόγια για τις δύο αυτές διοργανώσεις.
«Το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ποδηλασίας Δρόμου είναι ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός που δίνει προκρίσεις για το Ρίο. Έχει τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Φαιστού, βουλευτών, αλλά και των τοπικών φορέων. Είναι μια αγωνιστική εκδήλωση που θα φέρει στην Κρήτη αρκετό κόσμο. Ο αθλητικός τουρισμός είναι ένα σημαντικό κομμάτι, το οποίο πρέπει να το δουλέψουμε όλοι μας και πάνω σε αυτό θα στηρίξουμε την υποψηφιότητά μας για ν' αναλάβουμε κι άλλες διεθνείς διοργανώσεις στο μέλλον. Ήδη βρισκόμαστε κοντά ώστε ν' αναλάβουμε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τζούντο τυφλών που θα γίνει στο Λουτράκι. Δειλά, δειλά βγαίνουμε προς τα έξω. Ζητάμε μεγάλες εκδηλώσεις, χωρίς να επιβαρύνουμε το κράτος ούτε ένα ευρώ. Αντίθετα, προσφέρουμε στον τουρισμό της Ελλάδας».

- Ως άνθρωπος του αθλητισμού, θα έχετε σχηματίσει κάποια άποψη για το νέο αθλητικό νόμο που θα κατατεθεί σύντομα. Θα θέλατε να μας πείτε δύο λόγια; Υπάρχουν σημεία όπου σας βρίσκουν αντίθετους κι αν ναι ποιά είναι αυτά;
«Συμφωνούμε στο μεγαλύτερο μέρος του νέου αθλητικού νόμου που θα κατατεθεί σύντομα προς διαβούλευση. Έχουμε κάποιες μικρές διαφωνίες, ειδικά στο άρθρο για τις δύο θητείες στα διοικητικά συμβούλια. Δεν το λέω προσωπικά. Εξήγησα στον κ. Συναδινό ότι ο αθλητισμός των ΑμεΑ έχει μια ιδιαιτερότητα και φυσικά υπάρχουν θέματα στη στελέχωση του. Η ΕΑΟΜ-ΑμεΑ είναι μια πολυομοσπονδία. Κάποιοι που μπορούν και προσφέρουν όμως, χωρίς μάλιστα να έχουν το παραμικρό όφελος, είναι κρίμα να φύγουν από το χώρο που υπηρετούν και ειδικά από το χώρο του αναπηρικού αθλητισμού. Εάν ισχύσει κάτι τέτοιο, τότε σίγουρα θα αποχωρήσει το 85% των ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα στον αθλητισμό των ΑμεΑ. Υπάρχουν άλλοι τρόποι να ελεγχθούν κάποιες καταστάσεις που η αθλητική ηγεσία θα ήθελε να εξαλειφθούν από το χώρο του αθλητισμού. Γιατί, χαριτολογώντας, θα μπορούσα να φέρω ως επιχείρημα, ότι, από τη στιγμή που θα ισχύσει κάτι τέτοιο στο κομμάτι του αθλητισμού, γιατί να μην υλοποιηθεί και στο Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο Επικρατείας κι όπου αλλού υπάρχουν θητείες. Είναι άδικο και αντισυνταγματικό να συμβεί κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι μαζί με την αθλητική ηγεσία και ειδικά τον γγΑ, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον αθλητισμό των ΑμεΑ από την πρώτη στιγμή, θα βρούμε τη χρυσή τομή ώστε να μη δημιουργηθούν τριγμοί στη δομή του χώρου μας. Ο χώρος μας θα παραστεί στη Βουλή για να δώσουμε τις προτάσεις μας. Αυτό που προέχει ωστόσο είναι δουλειά-δουλειά-δουλειά. Αυτό που προέχει είναι να κάνουμε την κατάλληλη προετοιμασία για να κάνουμε ό,τι καλύτερο στο Ρίο. Να πανηγυρίσουμε νέες μοναδικές στιγμές και να δώσουμε στους Έλληνες μοναδικές στιγμές εθνικής υπερηφάνειας».

Χορηγοί

Υποστηρικτές

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.