fbpx

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ

  

    Με το χρυσό μετάλλιο στο στήθος από τα ζευγάρια αλλά και την 4η θέση στο ατομικό, επέστρεψε στην Ελλάδα από το παγκόσμιο κύπελλο Μπότσια του Μπέλφαστ, ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης (φωτο). Μαζί με τον Νίκο Πανανό και την Μαρία-Ελένη Κορδαλή, βρέθηκε στην κορυφή του BC3 ζευγαριών τόσο στη διοργάνωση της βορειοιρλανδικής πρωτεύουσας, όσο και της παγκόσμιας κατάταξης, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα τεθεί επικεφαλής ομίλου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Με συνέντευξή του στο επίσημο site της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες www.eaom-amea.gr αναφέρεται στο ψυχολογικό αβαντάζ ενόψει Λονδίνου, στο «μυστικό» για την ανοδική πορεία του αθλήματος στη χώρα μας, ενώ τολμά να δηλώσει ότι ο ελληνικός αθλητισμός βρίσκεται στην εντατική κάνοντας παράλληλα την πρόβλεψη ότι μετά το 2012 θα υπάρξουν μαζικές αποχωρήσεις αθλητών, ελέω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί  (έλλειψη κινήτρων κ.α.).

 

ΕΡ: Το γεγονός ότι η ελληνική ομάδα των ζευγαριών θα τεθεί επικεφαλής ομίλου στους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου, τι ρόλο μπορεί να παίξει στην κατάκτηση ενός μεταλλίου;

 ΑΠ: Κυρίως ψυχολογικό! Είναι τόσο υψηλό το επίπεδο και των οκτώ ομάδων που προκρίθηκαν στους Παραολυμπιακούς, που κάθε αγώνας είναι ντέρμπι και πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν τελικός.

 

ΕΡ: Υπάρχει κάποιο μυστικό στην ανοδική πορεία του αθλήματος στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και αν ναι ποιο είναι αυτό;

 ΑΠ: Υπάρχει, αλλά δεν είναι μυστικό. Η ομορφιά του παιχνιδιού, καθώς και οι συνεχόμενες επιτυχίες της Ελλάδας, ενισχύουν τη θέληση όλων των αθλητών του Μπότσια να ανεβάσουν το επίπεδό τους, καταβάλλοντας περισσότερη προσπάθεια.

 

ΕΡ: Στις μεγάλες διοργανώσεις, ειδικά τα τελευταία χρόνια, δείχνεις ιδιαίτερα σταθερός και αυτός είναι ο λόγος που βρίσκεσαι σχεδόν πάντα στα μετάλλια. Τι άλλο πρέπει να περιμένουμε από σένα; Ίσως το χρυσό στη διοργάνωση του Λονδίνου;

 ΑΠ: Ο στόχος μου τα τελευταία χρόνια είναι πάντα η κορυφή.  Η σταθερότητα των επιδόσεών μου οφείλεται στην σκληρή  και διαρκή προπόνηση από τη στιγμή που ξεκίνησα να ασχολούμαι με το Μπότσια δέκα χρόνια πριν. Η πρόσφατη κατάργηση του νόμου για την παροχή αδειών στους εν ενεργεία διακεκριμένους αθλητές, καταστρέφει όλο τον Ελληνικό αθλητισμό! Για ποιο μετάλλιο να συζητάμε του χρόνου, όταν εγώ θα πρέπει να εξαντλήσω όλη την ετήσια άδειά μου, για τις μέρες που θα αγωνίζομαι στο Λονδίνο! Πότε και πώς να πάω για προπόνηση; ;Και ασφαλώς χάνω και το δικαίωμα στην οποιαδήποτε ξεκούραση ή ασθένεια (παρά το γεγονός ότι είμαι βαριά ανάπηρος), αφού δεν μου περισσεύει ούτε μια μέρα άδειας. Πρέπει η Πολιτεία να καταλάβει ότι ο πρωταθλητισμός είναι πλήρης και διαρκή απασχόληση, και ότι οι Έλληνες πρωταθλητές συμβάλλουν πολύ περισσότερο στο δημόσιοσΣυμφέρον μέσα στα γήπεδα και πάνω στα βάθρα, προσφέροντας παράλληλα και το καλό παράδειγμα στην νεολαία, παρά πίσω από ένα γραφείο.

 

ΕΡ: Η αποστολή στο Μπέλφαστ πραγματοποιήθηκε αφού πρώτα χρειάστηκε να περάσει από χίλια κύματα, λόγω οικονομικών συγκυριών. Έχει περιθώριο ο ελληνικός αθλητισμός, σε όλα τα επίπεδα, να χάνει σημαντικές αθλητικές στιγμές;

 ΑΠ: Ο ελληνικός αθλητισμός είναι πλέον στην εντατική. Οι αθλητές δεν έχουν άδειες για προπονήσεις, αναγκάζονται να καλύπτουν μόνοι τους τα έξοδά τους και πλέον δεν έχουν καμία ανταμοιβή για τις επιτυχίες τους. Πιστεύω πως μέχρι το Λονδίνο οι αθλητές θα κάνουν κάθε θυσία για να πετύχουν, αλλά μετά τους Ολυμπιακούς του 2012, κι αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες, θα έχουμε μαζικές αποχωρήσεις αθλητών!

 

ΕΡ: Έως το Λονδίνο τι υπάρχει για άθλημα του Μπότσια;

 ΑΠ: Υπάρχει το Πανευρωπαϊκό Κύπελλο Μπότσια που θα διεξαχθεί στη Νορβηγία 27 Οκτωβρίου, και αποτελεί αγώνες πρόκρισης για το Λονδίνο. Αξίζει να σημειωθεί πως οι πέντε Έλληνες αθλητές, οι εθελοντές συνοδοί και ο ομοσπονδιακός προπονητής πλήρωσαν ήδη μόνοι τους εξ’ ολοκλήρου το κόστος συμμετοχής τους στους αγώνες αυτούς. Επίσης, το 2012, θα διεξαχθεί το ετήσιο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπότσια, με τη συμμετοχή πάνω από 80 αθλητών.

 

Το βιογραφικό του Γρηγόρη Πολυχρονίδη

Ημερομηνία γέννησης: 13/8/1981

Τόπος γέννησης: Βατούμι (Γεωργία)

Σύλλογος: ΑΣΑΧ Άγιος Χριστόφορος

Επάγγελμα: Οικονομολόγος

Χόμπι: Υπολογιστές

Είδος αναπηρίας: Μυοπάθεια

Προπονητής: Γιώργος Τζήμας

 

Οι κυριότερες διακρίσεις του Γρηγόρη Πολυχρονίδη

Διοργάνωση               Έτος    Τόπος       Αγώνισμα      Θέση

Παραολυμπιακοί Αγώνες    2008    Πεκίνο      BC3 ατομικό     2

Παραολυμπιακοί Αγώνες    2004    Αθήνα       BC3 ατομικό     6

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα     2006    Βραζιλία    BC3 ατομικό     2

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα     2009    Πορτογαλία  BC3 ατομικό     1

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα     2009    Πορτογαλία  BC3 ζεύγη       3

 Το παρόν δημοσίευμα βρίσκεται στην κατηγορία ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Χορηγοί

Υποστηρικτές

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.