fbpx

ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - «Η Πορεία της Γραμμής»: Η πρώτη πλήρως προσβάσιμη έκθεση για τα ΑμεΑ, με έργα χαρακτικής του Παναγιώτη Πριστούρη

ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - «Η Πορεία της Γραμμής»: Η πρώτη πλήρως προσβάσιμη έκθεση για τα ΑμεΑ, με έργα χαρακτικής του Παναγιώτη Πριστούρη

Την πρώτη πλήρως προσβάσιμη έκθεση σε άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα, διοργανώνει η MYARTIST, σε συνεργασία με το Επιγραφικό Μουσείο, με έργα του εικαστικού και χαράκτη Παναγιώτη Πριστούρη . Στην «Πορεία της γραμμής» παρουσιάζονται 21 χαρακτικά έργα που αντιπροσωπ εύουν τους 4 σταθμούς της διαδρομής του καλλιτέχνη, καθώς και 3 εντυπωσιακά αντίγραφα επιγραφών από την πλούσια συλλογή του Επιγραφικού Μουσείου.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας διοργάνω σης μιας έκθεσης προσβάσιμης για κάθε άτομο, έχουν γίνει σημαντικές προσαρμογές στον τρόπο παρουσίασης και επεξήγησης των χαρακτικών έργων. Κάθε έργο συνοδεύεται από διερμηνεία μέσω QR κωδικών στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στο Διεθνές Σήμα, ενώ υπάρχει και ηχητική περιγραφή του από τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Ο τίτλος, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και η χρονολογία δημιουργίας κάθε έργου θα είναι αποτυπωμένα και στη γραφή Braille. Σημε ίο αναφοράς της έκθεσης αποτελεί το
απτικό χαρακτικό έργο «Γαΐτα», κατάλληλο, μέσω ειδικού φωτισμού, για άτομα με οπτική αναπηρία. Επίσης, για το έργο με τίτλο «Κλείσοβα», ο/η επισκέπτης/-πτρια θα μπορεί να δει όλα τα στάδια δημιουργίας του, από τη χάραξη μέχρι και το τελικό τύπωμα.

Μία από τις πολλές καινοτομίες της έκθεσης είν αι ο σχεδιασμός αισθητηριακού χάρτη για τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, καθώς και η συνεχής παρουσία διερμηνέα στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και συνοδού για τα άτομα με οπτική αναπηρία. Παράλληλα τις ημέρες της έκθεσης , θα πραγματοποιηθούν δύο διαδραστικά εργαστήρια αναφορικά με την ελευθερία έκφρασης της ατομικής μας ταυτότητας (Η τυραννία του χώρου ) και την προσβασιμότητα στους χώρους τέχνης.

Τα 21 χαρακτικά έργα του Παναγιώτη Πριστούρη που παρουσιάζονται στην έκθεση έχουν επιλεγεί με τη συμβολή πέντε διεθνών επιμελητών: της Αφροδίτης Οικονομίδου, της Μαρίνας Γεωργοπούλου, της Liba Berzina, του Αλέξανδρου Παναγιωτόπουλου και της Κύρας Παπανικολάου . Κάθε επιμελητής/ -τρια δούλεψε πάνω σε μια συγκεκριμένη περίοδο της εικαστικής παραγωγής του καλλιτέχνη,αναλύοντας και αξιολογώντας τις διάφορες φάσεις της καλλιτεχνικής του εξέλιξης και ωρίμανσης.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στην υλοποίηση τη έκθεσης συντέλεσαν καθοριστικά οι εξής φορείς: e -Nable  Greece, Αμυμώνη, Hands-Up και Microkosmos. Χορηγός επικοινωνίας: Youthmakers Hub

Σύντομο βιογραφικό του καλλιτέχνη
Ο Παναγιώτης Πριστούρης γενν ήθηκε στη Μεσσήνη. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημ ίου Ιωαννίνων με κατεύθυνση τη Ζωγραφική. Από την πρώτη στιγμή, η χαρακτική και ο τομέας του printmaking κέντρισε το ενδιαφέρον του. Πειραματίστηκε και συνδύασε μοντέρνες με παραδοσιακές τεχνικές εκτύπωσης κ αι χάραξης. Το 2020, επέλεξε να υλοποιήσει την επιχειρηματική ιδέα που αφορά στο συγκερασμό της τέχνης και της πολιτισμικής προσβασιμότητας μέσω του προγράμματος Erasmus for Young Entrepreneurs στην Ιταλο -ελληνική πολιτιστική οργάνωση για την εκπαίδευση “M icrokosmos”.
Από τον Σεπτέμβριο του 2020, εργάζεται ως αναπληρωτής καθηγητής Εικαστικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, καθώς και του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Δραστηριοποιείται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με ατομικές και συμμετοχικές εκθέσεις.
Για τον ίδιο, η τέχνη της χαρακτικής αποτελεί μια δημιουργική διέξοδο, όπου η οπτική και η παρατήρηση αλλάζουν, μεταμορφώνονται και εκφράζονται στην χαρακτική επιφάνεια με τελείως διαφορε τικό τρόπο σε σχέση με τη συνηθισμένη οπτική αντίληψη που έχουμε όσον αφορά στο περιβάλλον μας. Κάθε έργο διηγείται τη δική του ιστορία και παράλληλα αποτελεί ένα συναισθηματικό πορτρέτο του.

ΤΟΠΟΣ: Επιγραφικό Μουσείο - Αίθουσα Περιοδικών εκθέσεων (Κέντρο Επιγραφικών Μελετών)
ΗΜΕΕΡΟΜΗΝΙΕΣ: 24 - 30 Ιουνίου 2022
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:Σάββατο και Κυριακή 10.00-19.00, καθημερινές 17.00-21.00

Χορηγοί

Υποστηρικτές

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.