fbpx

Παρουσιάστηκαν τα σχέδια κατασκευής και λειτουργίας του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου

2923462

Παρουσιάστηκαν τα σχέδια κατασκευής και λειτουργίας του πρώτου στην Ελλάδα Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου, σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής, του δήμου Ραφήνας/Πικερμίου, της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών

Τα σχέδια κατασκευής και λειτουργίας του πρώτου στην Ελλάδα Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου, σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Ραφήνας/Πικερμίου παρουσιάστηκαν σε πανηγυρική εκδήλωση στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο.
Η κατασκευή και λειτουργία Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου υλοποιεί τη δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για στήριξη στον αθλητισμό των ΑμεΑ, στο πλαίσιο της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής και των πρωτοβουλιών για τα Άτομα με Αναπηρία.

Στην παρουσίαση του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Ραφήνας/Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Φουντουλάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών, Γρηγόρης Πολυχρονίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο, Χρήστος Καλούδης, ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, Κωνσταντίνος Σέχος, η διοίκηση του ΟΑΚΑ, η διοίκηση του ΣΕΦ, πλήθος Παραολυμπιονικών και αθλητών ΑμεΑ.

2923508

Την παρουσίαση του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου έκανε ο Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Λιόντος, αναφέροντας τα εξής:

 
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε την πρόταση της εταιρείας μας «Λιόντος και Συνεργάτες» για το νέο Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, το οποίο θα κατασκευαστεί στο Δήμο Ραφήνας/ Πικερμίου. Φιλοδοξεί  ρεαλιστικά να αποτελέσει ένα σημαντικό τοπόσημο με εθνική, βαλκανική και πανευρωπαϊκή διάσταση.
Ορόσημο μιας νέας αντίληψης που συνδέει τον αθλητισμό με τον πολιτισμό, μιας κοινωνίας που επιβεβαιώνει συνεχώς και με έμπρακτο τρόπο, την προσήλωση της στις διαχρονικές αξίες της κοινωνικής συνοχής, της ισότητας και της δίκαιης προσβασιμότητας σε όλες και όλους ανεξαρτήτως τους πολίτες.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ - ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Η θέση του οικοπέδου, που επιλέχθηκε για την εν λόγω εγκατάσταση, κρίνεται ιδανική, επί της οδού Αρίωνος, στα νότια σύνορα του δήμου Ραφήνας/Πικερμίου, στην περιοχή «Διάκου Μάντρες».
Βρίσκεται σε κομβικό σημείο, κοντά στο λιμάνι της Ραφήνας, τον διεθνή αερολιμένα Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος, με εύκολη πρόσβαση από κεντρικές οδικές αρτηρίες, όπως η Αττική οδός, η Λεωφόρος Μαραθώνος, η Περιφερειακή Υμηττού και σε κοντινή απόσταση από την επέκταση του προαστιακού που σχεδιάζεται.

Η εγκατάσταση πρόκειται να υλοποιηθεί σε οικόπεδο 65 στρεμμάτων. Έχει τραπεζοειδές σχήμα και κατά τον σχεδιασμό έχει δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την εξασφάλιση της πρόσβασης των ΑμεΑ, σε κάθε σημείο του οικοπέδου.

Κύριο μέλημα της μελέτης μας ήταν η εξασφάλιση πρόσβασης σε αθλητές και επισκέπτες, είτε με όχημα, είτε με αμαξίδιο, σε κάθε σημείο του οικοπέδου. Τούτο επιτυγχάνεται με την κατασκευή ραμπών και κατάλληλη κλίση δρόμων της τάξεως του 3%, αλλά και με πρόβλεψη θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ κοντά σε κάθε εγκατάσταση.

ΖΩΝΕΣ ΧΡΗΣΗΣ
Στο αθλητικό κέντρο περιλαμβάνονται, υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις και στεγασμένοι χώροι.
Το οικόπεδο χωρίζεται νοητά σε πέντε ζώνες:
Στην 1η ζώνη περιλαμβάνεται η κύρια είσοδος της εγκατάστασης που προβλέπεται από την οδό Αρίωνος, οι κερκίδες του σταδίου και ο χώρος στάθμευσης.
Στη 2η ζώνη περιλαμβάνεται το γήπεδο ποδοσφαίρου με φυσικό χλοοτάπητα, κατάλληλο και για αθλήματα στίβου, ο περιμετρικός στίβος οκτώ διαδρομών και  το κτίριο του ξενώνα.
Στην 3η ζώνη περιλαμβάνονται οι κλειστές εγκαταστάσεις του γυμναστηρίου και του κολυμβητηρίου.
Στην 4η ζώνη βρίσκονται οι υπαίθριοι αθλητικοί χώροι.
Η  5η είναι η ζώνη μελλοντικών χρήσεων όπου προβλέπονται υπαίθρια γήπεδα τένις, καλαθοσφαίρισης και ποδοσφαίρου 7Χ7.

ΥΛΙΚΑ
Επιλέγονται υλικά κατάλληλα για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου ώστε να αποκτά χαρακτηριστικά πεζόδρομου, ικανοποιώντας ταυτόχρονα την ανάγκη για άθληση αλλά και για ψυχαγωγία.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΕΙΣ
Το συγκρότημα περιλαμβάνει κλειστούς και υπαίθριους χώρους. Οι κλειστοί χώροι είναι ο ξενώνας, αθλητών και συνοδών, η κερκίδα, με υποστηρικτικούς χώρους, το κλειστό γυμναστήριο και το κλειστό κολυμβητήριο.
Α) Οι υπαίθριοι χώροι περιλαμβάνουν: Βοηθητικό γήπεδο 11x11 με τρεις (3) διαδρομές μήκους 100 μέτρων για προθέρμανση, ένα γήπεδο 5Χ5 διαστάσεων 20Χ40 μέτρων, με συνθετικό χλοοτάπητα, ένα γήπεδο 7Χ7 διαστάσεων 30Χ50 μέτρων με συνθετικό χλοοτάπητα, 2 υπαίθρια γήπεδα τένις και 2 υπαίθρια γήπεδα μπάσκετ, όλα κατάλληλα για Παραολυμπιακά αθλήματα, καθώς και χώρους πρασίνου και παιδική χαρά.

Β) Το στάδιο περιλαμβάνει γήπεδο ποδοσφαίρου 11Χ11 με φυσικό χλοοτάπητα με περιμετρικό στίβο 8 διαδρομών και κτίριο κερκίδων.
Οι κερκίδες μπορούν να φιλοξενήσουν 1600 θεατές. Υπάρχει πρόβλεψη για πρόσβαση των ΑμεΑ  στην ανώτερη και στην κατώτερη στάθμη των κερκίδων.
Στο κτίριο της κερκίδας στεγάζονται επίσης  υποστηρικτικοί χώροι όπως χώροι γυμναστικής, αποδυτήρια, WC, κ.ά.

Γ) Το Κλειστό Γυμναστήριο Παραολυμπιακών αθλημάτων περιλαμβάνει επιπλέον προπονητήριο και υποστηρικτικούς χώρους όπως αποδυτήρια, WC, βοηθητικούς χώρους, ιατρεία, γραφεία κ.ά.
Το κλειστό κολυμβητήριο διαθέτει  πισίνα διαστάσεων 33,30 x 25,00 μέτρων αγωνιστική, κατάλληλη και για αγώνες πόλο, με δεξαμενή προθέρμανσης και υποστηρικτικούς χώρους όπως αποδυτήρια, WC, βοηθητικούς χώρους, γραφεία κ.ά.
Σε κάθε κτίριο προβλέπεται πρόσβαση των ΑμεΑ τόσο στη στάθμη του αγωνιστικού χώρου και των αποδυτηρίων όσο και στην άνω στάθμη των κερκίδων.

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Στο κτίριο του κλειστού γυμναστηρίου προβλέπεται λόγω προσανατολισμού η τοποθέτηση φωτοβολταικών συστημάτων στην οροφή, για εξοικονόμηση ενέργειας.

ΞΕΝΩΝΑΣ
Ο Ξενώνας ή το κτίριο φιλοξενίας αθλητών, αποτελείται από ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο.
Στο ισόγειο του ξενώνα προβλέπονται χώροι γραφείων συλλόγων, καθώς και εστιατόριο - αναψυκτήριο.
Στις στάθμες των ορόφων σχεδιάζονται τα δωμάτια των αθλητών. Σε κάθε όροφο προβλέπονται επίσης κοινόχρηστοι χώροι καθιστικού και χώροι για την προετοιμασία γεύματος.
Το κτίριο μπορεί να φιλοξενήσει ως και 50 άτομα. Ικανοποιούνται οι προδιαγραφές ΑμεΑ σε όλους τους χώρους του ξενώνα.
Το κτίριο του ξενώνα  σχεδιάζεται σε άμεση σχέση με τις εγκαταστάσεις του σταδίου. Τα γραφεία τα οποία βρίσκονται στο ισόγειο είναι εύκολα προσβάσιμα για το κοινό και τους εργαζόμενους, ενώ τα περισσότερα  δωμάτια φιλοξενίας έχουν θέα προς το στάδιο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Όλες οι εγκαταστάσεις δομούν μία ενιαία λειτουργική ενότητα, ικανή να φιλοξενήσει ένα μεγάλο αριθμό Παραολυμπιακών αθλημάτων καθώς και μεγάλο αριθμό θεατών.
Πρόκειται για ένα έργο με  περιφερειακή και εθνική διάσταση που συγχρόνως  συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και θα στεγάσει τις ανάγκες των αθλητών ΑμεΑ, για προπόνηση, αθλητικές διοργανώσεις, αλλά και περιπάτου, σε ένα περιβάλλον πρασίνου με ποικίλες δραστηριότητες.

Το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο συνιστά  ένα  έργο σημαία για ολόκληρη τη χώρα. Για την εταιρείας μας, «Λιόντος και συνεργάτες», αποτελεί τιμή η συμβολή μας σε αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα, εχέγγυο και εγγύηση ταυτόχρονα, μιας δίκαιης και ευνομούμενης πολιτείας, που επιδιώκει συνεχώς με έργα και αποτελέσματα, τη βιώσιμη ανάπτυξη, με φορείς αδιακρίτως όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες»

Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε:
 
«Ευχαριστώ τον Θεό που με αξιώνει σήμερα να συζητάμε για ένα τέτοιο έργο κοινωνικής πνοής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ένας στους τέσσερις πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 25% δηλαδή των πολιτών, άνω των 16 ετών έχει αναφέρει κάποια μορφή μακροχρόνιας αναπηρίας. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι 24%, μία μονάδα κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Η Κυβέρνηση, ήδη από τις προγραμματικές της δηλώσεις, είχε δεσμευθεί για την ανάπτυξη πολιτικών για  την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής: στην εκπαίδευση, την υγεία, την εργασία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα ΑμεΑ για πραγματική ένταξη στην κοινωνική και την επαγγελματική ζωή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στις άμεσες προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής την διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδίου για ουσιαστικές και αποτελεσματικές πολιτικές για την ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ, για να πολεμήσουμε στη ρίζα οποιαδήποτε διάκριση, οποιοδήποτε στερεότυπο μπορεί να υπάρχει ακόμη σήμερα απέναντι στα ΑμεΑ, γιατί εκτός από ίσες ευκαιρίες, τα ΑμεΑ αξίζουν κάτι το οποίο δεν κοστίζει τίποτα, και αυτό είναι η αξιοπρέπεια.

Στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού συστάθηκε Τεχνική Διυπουργική Επιτροπή, υπό την εποπτεία του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη, προκειμένου να επεξεργαστεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
Φυσικά, στην Διυπουργική αυτή Επιτροπή συμμετέχουμε και εμείς, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με στελέχη της υπηρεσίας μας και βρισκόμαστε στο στάδιο του καθορισμού των στρατηγικών στόχων και δράσεων του τομέα του αθλητισμού στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

Ειδικότερα, στον τομέα του αθλητισμού είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει και θα ανέβουν άμεσα στη διαβούλευση.
Με διάταξη ρυθμίζονται τα ζητήματα της εκπροσώπησης των μελών στη διοίκηση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής. Επιδιώκεται η δικαιότερη και σύμφωνη με τις αρχές του αθλητισμού εκπροσώπηση στην 11μελή ολομέλεια της Διοίκησης της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής των επιμέρους φορέων, δηλαδή της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ.), της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι (Ο.Σ.Ε.Κ.Κ.) και του Συλλόγου Παραολυμπιονικών.  

Επίσης με νομοθετική διάταξη αναγνωρίζεται ο καθοριστικός ρόλος των αθλητών συνοδών ΑμεΑ, οι οποίοι συμμετέχουν σε αγώνες αθλητών με αναπηρίες.
Με τον τρόπο αυτό, επιχειρείται να καλυφθεί το νομοθετικό κενό, που παρατηρείται στη μη ρητή συμπερίληψη της εγγραφής στον ειδικό πίνακα διακρίσεων της ΓΓΑ και στη μη ρητή χορήγηση παροχών σε αρτιμελείς αθλητές, που αγωνίζονται νομίμως, με βάση τους διεθνείς Κανονισμούς εκάστου αθλήματος, σε αγώνες Ατόμων με Αναπηρίες.

Και φυσικά να αναφέρω ότι ο σχεδιασμός μας δεν περιορίζεται μόνο στο Αθλητικό Κέντρο που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα.
Παράλληλα, μεριμνούμε για εργασίες αποκατάστασης και βελτίωσης των συνθηκών και των υποδομών σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις που κατέχει ή/και εποπτεύει η ΓΓΑ.

Τα Άτομα με Αναπηρία δε ζητούν την συμπόνια μας. Άλλωστε η ίδια η ζωή τους έχει διδάξει να είναι πολύ δυνατοί και να πιστεύουν στον εαυτό τους.
Μας ζητούν μονάχα να κάνουμε ως Πολιτεία το αυτονόητο καθήκον μας.
Να προβλέψουμε, ό,τι προβλέπεται για όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες.

Αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα, δεν είναι παρά το αποτέλεσμα, της άοκνης προσπάθειάς μας, της αδιάκοπης αγάπης μας προς όλους όσοι δίνουν τη μάχη της καθημερινότητας, της βαθιάς πίστης όλων ημών, ότι δεν υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών.
Αλλά και το αποτέλεσμα της συνέπειας στις δεσμεύσεις μας ένα περίπου χρόνο πριν. Και σήμερα, είμαστε ικανοποιημένοι για το γεγονός αυτό.

Όμως η βαθιά ικανοποίηση, η χαρά και το αίσθημα επιτυχίας θα έρθει όταν αυτό εδώ πάρει σάρκα και οστά, και όταν ο πρώτος αθλητής, μπεις σε αυτές τις εγκαταστάσεις για να αθληθεί.

Δεν θα μπορούσα να μην κάνω μια αναφορά στη συνεργασία που είχαμε τόσο με τον Περιφερειάρχη Αττικής, τον καλό φίλο, τον αποτελεσματικό και έμπειρο αυτοδιοικητικό κ. Γιώργο Πατούλη.
Με τα αντανακλαστικά του ανταποκρίθηκε άμεσα και σε συνεργασία με τον ίδιο, τους συνεργάτες του και τους υπηρεσιακούς της περιφέρειας, αναζητήσαμε και βρήκαμε το μέρος που θα στεγάσει την αθλητική οικογένεια των Ατόμων με Αναπηρία στη Ραφήνα.

Και βέβαια δε μπορώ να μην εξάρω τη συνεργασία που αναπτύξαμε με το Δήμαρχο Ραφήνας, Βαγγέλη Μπουρνούς, ο οποίος με βαθιά γνώση των αναγκών και των δυνατοτήτων της περιοχής, διέκρινε από πολύ νωρίς τη δυναμική της δημιουργίας του Αθλητικού Κέντρου, κινήθηκε άμεσα και μας παρείχε κάθε στοιχείο που χρειαστήκαμε για να μπορέσουμε να δώσουμε ζωή στο όραμά μας.

Ασφαλώς, σήμερα, ξεκινάμε όλοι μαζί από τη γραμμή της εκκίνησης για να πάρει σάρκα και οστά αυτό το έργο.
Σε αυτή την προσπάθεια οι υπηρεσιακοί της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, και κυρίως η τεχνική υπηρεσία μας, είμαι βέβαιος πως θα δώσουν τον αγώνα τους για να μπορέσουμε συντομότατα να έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες και κάθε άλλη αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να τηρηθεί με ευλάβεια το πρόγραμμα υλοποίησης του αθλητικού κέντρου.

Θέλω να αναφερθώ στον Πρόεδρο της Παραολυμπιακής Επιτροπής κ. Γιώργο Φουντουλάκη, τον οποίο και ευχαριστώ για τη ζεστή και στενή συνεργασία που είχαμε και που βεβαίως θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για την πρόοδο του αθλητισμού των Ατόμων με Αναπηρία.
Ο δικός σας ρόλος πλέον είναι δίπλα στον Μελετητή ώστε με τις γνώσεις και τις εμπειρίες σας να φτιάξουμε ένα απολύτως λειτουργικό, ασφαλές και σύγχρονο αθλητικό κέντρο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Επίσης, ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο, Χρήστο Καλούδη, για την ουσιαστική συνεργασία και τη σημαντική βοήθεια σε κρίσιμες στιγμές των συζητήσεών μας, ώστε να επιτύχουμε στην κατασκευή ενός αθλητικού κέντρου που πληροί όλες τις προδιαγραφές για τα ΑμεΑ.

Και αφήνω για το τέλος, αλλά σε καμία περίπτωση τελευταίο, τον Πρόεδρο των Παραολυμπιονικών μας, Γρηγόρη Πολυχρονίδη, για την άριστη συνεργασία που έχουμε επιτύχει, για τη σημαντική συμβολή του σε αυτό το εγχείρημα, αλλά και γενικότερα για τις ολοκληρωμένες προτάσεις που έχει καταθέσει σε θεσμικά ζητήματα.

Ό,τι είπαμε το τηρήσαμε. Ό,τι λέμε το κάνουμε. Σύντομα θα ξαναβρεθούμε εκεί, στη Ραφήνα, για ένα Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, πρότυπο σε όλη την Ευρώπη».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε:

«Προτεραιότητα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η διαρκής διεκδίκηση της κατοχύρωσης του δικαιώματος των Ατόμων με Αναπηρία για ισότητα και παράλληλα η δημιουργία κινήτρων που θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, αθλητική και πολιτική ζωή του τόπου.  
Η Περιφέρεια Αττικής είναι ισχυρός σύμμαχος στις προσπάθειες τους για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας αποδείξαμε εμπράκτως πως έχουμε τη βούληση να σκύψουμε πάνω από τα προβλήματα των ατόμων με κινητική αναπηρία και να προτείνουμε αποτελεσματικές λύσεις που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα τους.
 
Σήμερα, βάζουμε τις βάσεις που απαιτούνται προκειμένου να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες αθλητικές υποδομές. διαμορφώνοντας ένα πιο λειτουργικό και φιλικό περιβάλλον για όλους τους Αθλητές με Αναπηρία.

Η Περιφέρεια Αττικής  σε στενή συνεργασία με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, τον Δήμαρχο Ραφήνας/Πικερμίου Βαγγέλη Μπουρνούς, την Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καταφέραμε ένα εθνικό όραμα και ισχυρή βούληση της σημερινής κυβέρνησης, να γίνει  πραγματικότητα.

Ενώσαμε τις δυνάμεις μας για την επίτευξή αυτού του μεγαλεπήβολου στόχου, να υλοποιηθεί Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο στη Ραφήνα, το οποίο θα είναι προσβάσιμο σε όλους.

Ως Περιφέρεια Αττικής έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση πόρων ύψους έως και 24 εκατ. ευρώ. Επιπλέον έχουμε τη βούληση να συμβάλουμε με όσα μέσα διαθέτουμε στην ανέγερση του Αθλητικού Κέντρου.

Αποτελεί πεποίθησή μου ότι το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Ραφήνας μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία και στην υλοποίηση του στόχου ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού.  
 Η δημιουργία του Αθλητικού Κέντρου ανοίγει νέους ορίζοντες άθλησης και παρέχει στους Έλληνες αθλητές ίσες ευκαιρίες με τους συναθλητές τους από άλλες χώρες.

Με συγκροτημένο σχέδιο και όραμα συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια μας να γίνει μια δυναμική αναπτυξιακή επανεκκίνηση στην Αττική με ισότιμους όρους για όλους τους πολίτες».

Ο Δήμαρχος Ραφήνας/ Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, επισήμανε:

«Σήμερα βρισκόμαστε στην παρουσίαση υλοποίησης ενός εμβληματικού έργου από την Περιφέρεια Αττικής, την αθλητική ηγεσία της χώρας και τον Δήμο Ραφήνας/Πικερμίου. Στην παρουσίαση του μοναδικού, σε πανελλήνιο επίπεδο, Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Ραφήνας.

Πρόκειται για το πέρασμα από τα λόγια στην πράξη. Έργων που δίνουν το δικαίωμα στη ζωή σε συμπολίτες μας που έχουν διαφορετικότητες και αντιμετωπίζουν αντιξοότητες στην καθημερινή τους ζωή. Αντιξοότητες που εντείνονται από τον τρόπο που έχουμε δομήσει τον κόσμο μας.

Σε 65 στρέμματα ενταγμένης στο σχέδιο περιοχής, έχουν αναπτυχθεί αθλητικές εγκαταστάσεις ανοιχτών γηπέδων διαφόρων αθλημάτων, στίβος, κλειστό γυμναστήριο, κολυμβητήριο, ποδηλατοδρόμος, υποδομές μαζικού αθλητισμού, ξενοδοχειακές υποδομές και όλα αυτά με σεβασμό στο περιβάλλον, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή αυτοτέλεια μέσω φυσικού αερίου, με υποδομές στάθμευσης και ένα πλήθος άλλες συνοδευτικές εγκαταστάσεις, όλες φιλικές στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Πρόκειται για την εξέλιξη μετασχηματισμού μιας αθλητικής εγκατάστασης, όπου διαχρονικά επενδύσαμε ως Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου, αγοράζοντας την έκταση, εντάσσοντας την σε τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο με προβλεπόμενες αθλητικές χρήσεις γης (ΖΟΕ Μεσογείων) και δίνοντας συντελεστές δόμησης.

Εκεί, επίσης  διαχρονικά, με χρηματοδοτήσεις  από όλες τις διοικήσεις της Περιφέρειας Αττικής, ξεκινήσαμε την υλοποίηση τμημάτων του Αθλητικού Κέντρου και στη διοίκηση του Περιφερειάρχη, Γιώργου Πατούλη, μιλήσαμε και λάβαμε όλοι μαζί την μεγάλη απόφαση να δημιουργήσουμε σε αυτόν τον αδειοδοτημένο χώρο ένα Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, κόσμημα για τη χώρα και ολόκληρα τα Βαλκάνια.
 
Ένα χώρο όχι όμως απομόνωσης από την κοινωνία για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, αλλά άμεσα συνδεμένο με αυτή την κοινωνία των πολιτών, αφού θα μοιραστεί ο χρόνος χρήσης μεταξύ Παρααθλητών και αθλητών.

Συνολικά δημιουργούμε μια αθλητική δομή ενταγμένη στην κοινωνία, μέσα στην κοινωνία, με σεβασμό σε ιδιαιτερότητες.

Ταυτόχρονα μεριμνήσαμε για την βιωσιμότητα αυτού του κολοσσιαίου έργου, αφού συμφωνήσαμε να αναληφθεί από την Περιφέρεια Αττικής, το Υφυπουργείο Αθλητισμού και τον Δήμο μας με συγχρηματοδότηση το λειτουργικό κόστος, η βιωσιμότητα της εγκατάστασης, δημιουργώντας ένα φορέα διαχείρισης.

Δεν πρέπει όμως να λησμονούμε τους Μελετητές, τους χορηγούς τμημάτων μελετών και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι ουσιαστικά συνέβαλαν στην λήψη της σημερινή απόφασης και τους οποίους αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω από καρδιάς, για άλλη μια φορά.

Όλοι εμείς, έχουμε δεσμευτεί σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και σίγουρα πριν το τέλος του 2023 να έχουμε υλοποιήσει αυτό το έργο πνοής και κοινωνικής ευαισθησίας, το οποίο κατασκευαστικά μπορεί να φτάσει τα 14 εκατομμύρια ευρώ.

Δηλώνουμε περήφανοι γι’ αυτή την εξέλιξη.
Θέλω από το βήμα αυτό να ευχαριστήσω όλους αυτούς που συνέβαλαν να φτάσουμε στη σημερινή μέρα. Μια μέρα που γράφουμε ιστορία στην ιστορία του Παραολυμπισμού».

Ο Ευρωβουλευτής, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, υπογράμμισε:
«Είναι χαρά μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ, μεταξύ φίλων που γνωριζόμαστε από πολύ μικροί και αγωνιζόμαστε από διαφορετικά πόστα για να πετύχουμε κάτι σημαντικό, μία αλλαγή.

Είμαι εδώ σε ότι χρειαστείτε και εσείς ως Υφυπουργός και εσείς ως Ολυμπιονίκες, ως αθλητές των Παραολυμπιακών αθλημάτων.
Είμαι δίπλα σας όχι μόνο, όσο μπορώ και όπως μπορώ οικονομικά, αλλά και όπως μπορώ για να μεταφέρω την εικόνα, ότι πραγματικά δημιουργείται ένα διαμάντι στην Αττική, το οποίο πρέπει να το διαφημίζουμε.
Να κάνουμε όσο πιο ισχυρή γίνεται την εικόνα, ότι η Ελλάδα αλλάζει θετικά και μπορεί να χωράει όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως αν είναι ή δεν είναι ανάπηροι.

Και χαίρομαι που μέσα από τη δική σας στήριξη έχω αυτή τη θέση του ευρωβουλευτή με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, διότι βρίσκομαι σε έναν χώρο όπου ο Πρωθυπουργός είναι ωραίος άνθρωπος, Δεν έκανε προεκλογικές υποσχέσεις, έθεσε στόχους και αυτούς τους στόχους σταδιακά, βήμα-βήμα τους πραγματοποιεί, τους κάνει ζωντανούς και αυτό είναι πολύ ωραίο.

Εύχομαι αυτό το αθλητικό κέντρο να είναι ένα αθλητικό κέντρο για όλους, ένα κέντρο άθλησης το οποίο θα διατηρήσει από εδώ και στο εξής, τον λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε.
Να είναι ένα κέντρο με όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται για τους πολίτες με αναπηρία, τους αθλητές με αναπηρία.
Που θα εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα αυτούς τους αθλητές και δεν θα γίνει κάτι άλλο στο μέλλον, έτσι ξαφνικά, όπως έχουμε συνηθίσει να γίνεται κατά το παρελθόν.

Ξέρω ότι αυτή την κυβέρνηση θα τηρήσει το νόμο, ξέρω ότι η συνεργασία όλων θα είναι άψογη για να διατηρηθεί αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε, κατά προτεραιότητα για τους αθλητές με αναπηρία.

Επίσης ελπίζω και εύχομαι το άνοιγμα αυτού του αθλητικού κέντρου να είναι ο προπομπός και για άλλα αθλητικά κέντρα, να δίνουν μια άνεση, μια ευκολία, ένα άνοιγμα προς όλα τα ΑμεΑ, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται απ’ όλα τα αθλητικά κέντρα, διότι όλοι είναι πολίτες που θέλουν να αθληθούν με το δικό τους τρόπο.
Είναι χαρά μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ, μεταξύ φίλων και όλοι μαζί να κάνουμε κάτι καλύτερο».

O Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Φουντουλάκης, κατέδειξε, μεταξύ άλλων:

«Σήμερα είναι μια γιορτή για μας. Πριν από επτά χρόνια είχα δηλώσει ότι για μένα ήταν ένα όνειρο, ίσως απραγματοποίητο, να δημιουργηθεί στην Ελλάδα επιτέλους ένα Αθλητικό Κέντρο που να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες των αθλητών ΑμεΑ.

Είναι όμως και πρωτόγνωρο να γίνεται αυτό, πολιτικά τουλάχιστον, χωρίς να ενημερώσει και να κλείσει ένα ραντεβού κανείς με τον Πρωθυπουργό και να του θέσει το θέμα αυτό και οποιαδήποτε άλλα θέματα.
Όταν έχουμε στην κορυφή της διακυβέρνησης ανθρώπους όπως τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρέπει να νιώθουμε πιο άνετα. Πιστεύω ότι τα Άτομα με Αναπηρία θα έχουν τη δυνατότητα να νιώσουν καλύτερες μέρες και πέρα από τον αθλητισμό.
Τα Άτομα με Αναπηρία δεν είναι αχάριστα και όσοι άνθρωποι, από οποιοδήποτε πόστο, τους συμπαραστέκονται, οφείλουμε και εμείς να τους τιμάμε και τους ανταποδίδουμε τη στήριξη και την αγάπη μας.

Αυτό είχα υποχρέωση ηθική να το αναφέρω, εκφράζοντας όλο το Παραολυμπιακό κίνημα, αθλητές, Προέδρους, Ομοσπονδίες.

Κύριε Υφυπουργέ, στην τόσο σύντομη συνεργασία μας, θέλω δημόσια να σας ευχαριστήσω διότι δείξατε από την ανακοίνωση του έργου ένα μεγάλο ενδιαφέρον να το τρέξετε μαζί με τον Περιφερειάρχη, τον κ. Πατούλη, για να μην χαθεί χρόνος.
Δείξατε μέχρι σήμερα και πιστεύω ότι θα έχουμε μια συνέχεια άριστης συνεργασίας. Ήδη έχετε ενημερωθεί πάρα πολύ και το δείχνετε τώρα με τις παρεμβάσεις που κάνετε.
Ειλικρινά χαίρομαι όταν άνθρωποι λένε κάτι και το τηρούν.

Θα μου επιτρέψετε, κ. Υφυπουργέ, να πω κάτι που μου μετέφερε χθες ένας πρόεδρος σωματείο και με εντυπωσίασε. Μου είπε ότι σας συνάντησε πριν κάποιους μήνες, πριν τις εκλογές και σας παρακάλεσε να τον βοηθήσετε να πάρει ένα αναπηρικό καροτσάκι, όχι αθλητικό για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του συλλόγου του και μου είπε ότι μόλις αναλάβατε Υφυπουργός Αθλητισμού, φροντίσατε και του δώσατε το μικρό κονδύλι, γιατί θυμηθήκατε ότι σας το ζήτησε.
Αυτό σας τιμά ιδιαίτερα. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι φαίνονται όχι από τις μεγάλες παροχές, αλλά από τις μικρές ενέργειες και τις ευαισθησίες που έχουν και μπορούν και βοηθούν τις κατηγορίες των συνανθρώπων μας και ειδικά τα ΑμεΑ, που είναι η πιο ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού της χώρας μας.

Θέλω να κάνω μια αναφορά και στον κ. Πατούλη. Ο κ. Πατούλης είναι ένα άτομο που διακατέχεται από αγάπη στο χώρο μας και ευαισθησία. Θέλω να πω ότι ήδη συνεργάτης του είναι ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πέππας, ο οποίος ήταν πρώην αθλητής μας στην ξιφασκία, από τους καλύτερους.
Επίσης έχει και σύμβουλο για θέματα Ατόμων με Αναπηρία τον επί σειρά ετών Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών. Αυτό σημαίνει ότι ο Περιφερειάρχης αγαπάει τον χώρο μας και είναι ευαισθητοποιημένος.
Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω ιδιαίτερα για αυτό το ενδιαφέρον του.

Να ευχαριστήσω και τον κ. Δήμαρχο, ο οποίος είναι ένας καταπληκτικός άνθρωπος και ήταν ένας λόγος που μαζί με τον Υφυπουργό πειστήκαμε και από την πλευρά μας να γίνει το Παραολυμπιακό κέντρο αυτό στη Ραφήνα.
Tο Παραολυμπιακό μας κέντρο, πιστεύω ότι θα είναι ένα από τα τρία καλύτερα στην Ευρώπη και όχι μόνο στα Βαλκάνια και αυτό γιατί βλέπω το ενδιαφέρον των φορέων, του Υφυπουργού, του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου, καθώς και του μελετητικού γραφείου που έχει αναλάβει την ανέγερσή του.

Δεν σας κρύβω ότι όταν άκουσα ότι θα γίνει στη Ραφήνα ήμουν λίγο επιφυλακτικός, όχι για το χώρο, ο χώρος είναι καταπληκτικός, καθώς είναι 70 στρέμματα, είναι κοντά και στο αεροδρόμιο και αυτό είναι μια εξυπηρέτηση για κάποιους ανθρώπους που θα έρθουν να κάνουν προετοιμασίες από την περιφέρεια και είναι και κοντά στο λιμάνι της Ραφήνας που θα είναι και αυτό εξυπηρετικό.

Ποια ήταν η δική μου αρχική επιφύλαξη; Σκέφτηκα τα 27 σωματεία της Αθήνας πώς θα μπορούν να εξυπηρετούνται να κάνουν εκεί τις προπονήσεις και τις προετοιμασίες τους, λόγω των χιλιομετρικών αποστάσεων.
Μετά από αλλεπάλληλα ραντεβού που έκανε ο Υφυπουργός με τον Περιφερειάρχη, εμένα και τον Πρόεδρο μπάσκετ με καρότσι, βρήκαμε τη χρυσή τομή.
Ποια είναι αυτή; Η Περιφέρεια θα εφοδιάσει με πέντε πούλμαν μεγάλα, ειδικά διαμορφωμένα, που θα μπορούν να μεταφέρουν το λιγότερο 15 καροτσάκια. Ένα πούλμαν θα πάρει η ΕΟΕ, ένα η Ομοσπονδία μπάσκετ με καρότσι, ένα η Παραολυμπιακή Επιτροπή και δύο ο Οργανισμός που θα έχει την ευθύνη του Παραολυμπιακού Κέντρου.

Συμφωνήσαμε, λόγω συμβολικότητας, το όργανο που θα έχει τη διοίκηση και την ευθύνη του Παραολυμπιακού Κέντρου, το οποίο θα αποτελείται από τη ΓΓΑ, την Περιφέρεια,, τον δήμο Ραφήνας και την ΕΠΕ, τον προεδρεύοντα να τον ορίζει η Παραολυμπιακή Επιτροπή.

Κ. Κυμπουρόπουλε, ήμουν πολύ χαρούμενος όταν άκουσα ότι ο Πρωθυπουργός σας πρότεινε για τη θέση στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό δείχνει πως ο Πρωθυπουργός για μία ακόμη φορά ήθελε να έχουμε και εμείς ένα εκπρόσωπο δικό μας μέσα στο Ευρωκοινοβούλι,ο όπου συζητούνται πάρα πολλά προβλήματα ΑμεΑ.
Έχω την εκτίμηση ότι επειδή βρισκόμαστε πάρα πολύ πίσω από άλλα ευρωπαϊκά κράτη και έχουμε χάσει ευκαιρίες, ότι θα είστε αρωγός στις προσπάθειές μας.

Το Εθνικό Παραολυμπιακό Κέντρο δεν το θέλουμε μόνο για να εξυπηρετούμαστε εμείς, το θέλουμε και για όλον τον κόσμο, ώστε να έρχονται συνάδελφοι από το εξωτερικό να κάνουν την προετοιμασία τους.
Στόχος μας είναι να το αξιοποιήσουμε, ώστε να έχει τους πόρους για τη συντήρησή του και να μην ζητάμε συνεχώς από την Πολιτεία.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους προέδρους σωματείων, τους φορείς, ιδιαίτερα τον χορηγό μας την ΟΠΑΠ ΑΕ, που είναι ο κύριος υποστηρικτής μας που μας κρατάει ψηλά σε διακρίσεις, όπως και τη NOVA.
Τέλος, να ευχαριστήσω τον Γρηγόρη που ως Σύλλογος Παραολυμπιονικών είναι πάντα μπροστάρης στις προσπάθειες των ΑμεΑ».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών, Γρηγόρης Πολυχρονίδης, ανέφερε:

«Σήμερα είναι μια μέρα γιορτής και χαίρομαι που αυτή την ημέρα γιορτής, βλέπω μπροστά μου Παραολυμπιονίκες τριών γενεών. Βλέπω Παραολυμπιονίκες οι οποίοι, όταν η λέξη Παραολυμπιονίκης ήταν άγνωστη, πάλευαν με όλες τους τις δυνάμεις να καταφέρουν να φέρουν το Παραολυμπιακό κίνημα στη χώρα μας και να κάνουν το αναπηρικό κίνημα να βγει μπροστά, να βγει από το σπίτι του και να δείξει όλες τις αξίες του.

Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, αυτή ήταν η αρχή. Η συνέχεια δόθηκε από τη 2η γενιά, η γενιά που συμμετείχε στους πιο δυνατούς Παραολυμπιακούς αγώνες στην Αθήνα και στο Πεκίνο, που έφερε όλες τις διακρίσεις, τα μετάλλια και πλέον η λέξη Παραολυμπιονίκης καθιερώθηκε και γνωρίσαμε όλες αυτές τις αξίες και όλες τις δυνατότητες.

Έχουμε και την 3η γενιά που είναι έτοιμη και περιμένει να αγωνιστεί στους Παραολυμπιακούς αγώνες στο Τόκυο, για να κατακτήσει και άλλα μετάλλια και να φέρει το κίνημα ακόμη πιο μπροστά.

Αυτό το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο θα σημάνει μια νέα εποχή για το Παραολυμπιακό κίνημα στην Ελλάδα.

Ευχαριστούμε θερμά και εγώ ως πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών, τον κύριο Πρωθυπουργό και τον κύριο Υφυπουργό Αθλητισμού, που βάζουν μια νέα σελίδα στο Παραολυμπιακό κίνημα, η οποία θα μας κάνει όλους πιο δυνατούς.
Θα μπορούμε όλοι οι αθλητές να έχουμε ένα κέντρο πλήρως εκσυγχρονισμένο με όλες τις προδιαγραφές έτσι ώστε να είμαστε ακόμη πιο δυνατοί.
Θα μπορούμε πλέον να κάνουμε και διοργανώσεις στην Ελλάδα, κάτι που θα είναι μια καινούργια σελίδα και αυτή για το χώρο μας και θα μπορούμε να κάνουμε και την προετοιμασία μας έτσι ώστε να πάμε σε μια μεγάλη διοργάνωση και να πάρουμε ένα χρυσό μετάλλιο. Είμαι πολύ αισιόδοξος.

Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω τον κύριο Υφυπουργό, που με τη νέα νομοθετική διάταξη αναγνωρίζεται ο ρόλος των συνοδών αθλητών και θέματα που μας αφορούν.

Κύριε Υφυπουργέ, το Κέντρο αυτό το βλέπουμε σαν μια νέα αρχή για να υπάρξουν αντίστοιχα Αθλητικά Κέντρα σε όλη την περιφέρεια, σε όλη την επικράτεια, έτσι ώστε ο μεγάλος μας στόχος, όλα τα άτομα αναπηρίας να βγουν από το σπίτι τους και να ασχοληθούν με τον αθλητισμό».

Χορηγοί

Υποστηρικτές

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.