fbpx

Ιστορική μέρα για το Ελληνικό Παραολυμπιακό Κίνημα με τη δημιουργία πρότυπου αθλητικού κέντρου ΑμεΑ

edra

Ιστορική ημέρα είναι η σημερινή για το Ελληνικό Παραολυμπιακό Κίνημα και τους αθλητές με αναπηρία. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη γενική γραμματεία Αθλητισμού, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί πρότυπο αθλητικό κέντρο στο Δήμο Λαυρεωτικής.

Παράλληλα ο Γιώργος Βασιλειάδης ανακοίνωσε ότι το προσεχές διάστημα θα περάσει στη Βουλή τροποποίηση και η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή θα εκλέγεται αποκλειστικά από το Παραολυμπιακό Κίνημα και η πλειοψηφία των μελών δε θα διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα.

Αυτά ήταν τα δύο πάγια αιτήματα της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία που πλέον θα υλοποιηθούν. Επίσης ανακοινώθηκε η έκτακτη επιχορήγηση της Ομοσπονδίας.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και πρόεδρος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Γιώργος Φουντουλάκης, το μέλος της ΕΠΕ Αναστασία Γκούφα, ο γενικός γραμματέας της ΕΑΟΜ ΑμεΑ Κωνσταντίνος Σιάχος και το μέλος της ΕΑΟΜ ΑμεΑ Δημήτρης Σηφάκης.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στις δηλώσεις του τόνισε: «Ο Αθλητισμός συνανθρώπων μας με Αναπηρία τα μνημονιακά χρόνια δέχτηκε πολλά μεγάλα πλήγματα και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Αποτέλεσμα βέβαια της συνολικής προβληματικής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε, στο μέτρο του δυνατού, να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος σε συνεργασία με όλους τους φορείς του αθλητισμού και ειδικά με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και να βρίσκουμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα. Πάντα θα υπάρχουν διεκδικήσεις και πάντα πρέπει να βάζουμε τον πήχη ψηλά. Με δεδομένο ότι και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας επιτρέπει να παίρνουμε μικρές ανάσες σιγά σιγά, σήμερα άλλωστε είναι μια πολύ μεγάλη μέρα για τη χώρα και το λαό μας, σήμερα επί της ουσίας βρισκόμαστε για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια σε μια κανονικότητα, έξω από τη ζοφερή μνημονιακή πραγματικότητα».

Ο υπουργός ανακοίνωσε την έκτακτη επιχορήγηση της ΕΑΟΜ ΑμεΑ: «Θα υπάρξει μια μεγάλη παρέμβαση ανάσας προς τα αθλητικά σωματεία Ατόμων με Αναπηρία έτσι ώστε να μπορέσουν να λύσουν κάποια σοβαρά ζητήματα που έχουν. Αυτή η οικονομική στήριξη δεν είναι μεγάλη, όμως δεν θα είναι εφάπαξ, θα υπάρχει κάθε χρόνο και στόχος μας είναι να δουλέψουμε όλοι και όσο εξυγιαίνονται τα οικονομικά μας η στήριξή μας να γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Παράλληλα θα υπάρξει μια έκτακτη επιχορήγηση της ίδιας της Ομοσπονδίας. Είναι πολύ σημαντικό για την Ομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία μας φέρνει πολύ μεγάλες επιτυχίες να έχει δικαίωμα στην κοινωνική συμμετοχή. Είναι σημαντικό να είμαστε δίπλα τους και σε κάθε ευκαιρία αυτό να το δείχνουμε».

Στη συνέχεια ο Γιώργος Βασιλειάδης ανακοίνωσε την δημιουργία του πρότυπου αθλητικού κέντρου: Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου Ατόμων με Αναπηρία, ανοιχτό όμως και σε όλη την αθλητική κοινωνία, σε οικόπεδο που θα μας παραχωρήσει ο Δήμος Λαυρεωτικής. Μαζί με την Περιφέρεια Αττικής θα κατασκευάσουμε εκεί ίσως το πιο σύγχρονο αθλητικό κέντρο της Ευρώπης».

Οσον αφορά το πάγιο έτοιμα της ΕΠΕ με το διορισμό των μελών του ΔΣ ο Γιώργος Βασιλειάδης είπε: «Τις επόμενες μέρες θα ολοκληρώσουμε και μία θεσμική παρέμβαση. Θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα και η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή ως οφείλει, ως πρέπει και ως προβλέπεται σε όλες τις επιτροπές να εκλέγεται από τα μέλη της και όχι να διορίζεται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Ήταν κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια, είναι κάτι που κι εμείς καθυστερήσαμε να υλοποιήσουμε, όμως μέσα στο καλοκαίρι θα είναι πραγματικότητα».

Τέλος ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία των πλευρών: «Τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ. Προφανώς όμως είναι σημαντικό ότι σε συνεργασία και με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς του αθλητισμού, αλλά και τη συνεισφορά και τη βοήθεια του κ. Φουντουλάκη με τον οποίο έχουμε από την πρώτη μέρα που ανέλαβα μια εποικοδομητική και γόνιμη συνεργασία, καταφέρνουμε να κάνουμε τις καλύτερες δυνατές παρεμβάσεις».

Ο Γιώργος Φουντουλάκης από την πλευρά του εξήρε την πρωτοβουλία του υπουργού: «Πιστεύω ότι όλο το Παραολυμπιακό Κίνημα πρέπει να είναι ικανοποιημένο και μπορώ να πω με μετριοφροσύνη ενθουσιασμένο, από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός. Αυτό που μας χαροποιεί είναι η δημιουργία του μεγάλου αθλητικού κέντρου, καθώς μας λύνει όλα τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Είναι ένα πολύ μεγάλο αθλητικό κέντρο, το κόστος του οποίου θα υπερβεί τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το πιο ευχάριστο νέο που ακούω σαν πρόεδρος, που έχω την τιμή να είμαι».

Οσον αφορά το θέμα με το διορισμό μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΕ ο Γιώργος Φουντουλάκης είπε: «Η Πολιτεία όντως διόριζε την πλειοψηφία. Αυτό μας μείωνε σαν άτομα, γιατί έβγαινε προς τα έξω ότι δεν μπορούμε να εκλέξουμε μόνοι μας τα μέλη της Παραολυμπιακής Επιτροπής. Η παρέμβαση του κ. Βασιλειάδη ήταν πάρα πολύ σωστή και δημοκρατική και πιστεύω ότι αυτό το θέμα θα λήξει για πάντα και τα άτομα με αναπηρία θα δείξουν ότι έχουν δυνατότητες».

Για την έκτακτη επιχορήγηση ο πρόεδρος της ΕΠΕ σχολίασε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. υπουργό, γιατί με την έκτακτη επιχορήγηση μας έδωσε μια ανάσα ζωής. Τα 80 αθλητικά μας σωματεία είχαν έρθει σε μια κατάσταση ασφυξίας με κίνδυνο να σταματήσει να υπάρχει το παραολυμπιακό κίνημα. Πιστεύω ότι η συνεργασία με τον κ. υπουργό θα συνεχιστεί και στο μέλλον, γιατί είναι άψογη».

Τέλος ο Γιώργος Φουντουλάκης ζήτησε από τον υφυπουργό ένα οικόπεδο, προκειμένου η ΕΠΕ και η ΕΑΟΜ ΑμεΑ να φτιάξουν τα ιδιόκτητα γραφεία τους: «Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω όλους. Φυσικά οι ανάγκες δεν σταματάνε, αλλά ελπίζουμε σε καλύτερες μερες και κάποια στιγμή να έρθουμε στο σημείο που ήμασταν παλιά. Τα προβλήματα είναι πολλά, αλλά κανείς δεν έχει το μαγικό ραβδάκι να τα λύσει. Επίσης έχουμε βάλει κι άλλο ένα αίτημα στον κ. υπουργό. Επειδή δεν είναι εφικτό τη δημιουργία γραφείων της παραολυμπιακής Επιτροπής και της ΕΑΟμ ΑμεΑ να προσπαθήσουμε να βρούμε ένα οικόπεδο μικρό και να χτίσουμε εκεί τα γραφεία μας. Γιατί αν είναι αποκεντρωμένα δεν μπορεί να μας εξυπηρετήσει».

Χορηγοί

Υποστηρικτές

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.