fbpx

«ΤΟΚΙΟ 2020»-ΣΤΙΒΟΣ-ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: «Λύγισαν και τα σίδερα» Γκαβέλας/Γκαραγκάνης, εθνικός ήρωας στη Μαλαισία ο «ασημένιος» Προδρόμου, τρίτωσε τα μετάλλια ο Κωνσταντινίδης, ενστάσεις και μετάλλιο για Νικολαίδη, αρνητική πρωταγωνίστρια η βροχή και οι... κατηγο

«ΤΟΚΙΟ 2020»-ΣΤΙΒΟΣ-ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: «Λύγισαν και τα σίδερα» Γκαβέλας/Γκαραγκάνης, εθνικός ήρωας στη Μαλαισία ο «ασημένιος» Προδρόμου, τρίτωσε τα μετάλλια ο Κωνσταντινίδης, ενστάσεις και μετάλλιο για Νικολαίδη, αρνητική πρωταγωνίστρια η βροχή και οι... κατηγο

O ελληνικός απολογισμός μεταλλίων στον στίβο, δεν ήταν ο αναμενόμενος, τουλάχιστον βάσει των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί πριν την έναρξη της διοργάνωσης. Για πρώτη φορά μετά το 1996, η Ελλάδα έμεινε χαμηλά σε αριθμό μεταλλίων (4). Όμως για τα πάντα υπάρχει μια εξήγηση. Και για τη συγκεκριμένη περίπτωση, περισσότερες από μία...

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες στο Τόκιο (έβρεχε σχεδόν καθ` όλη τη διάρκεια του στίβου), σε συνδυασμό με τις τροποποιήσεις σε κατηγορίες που σε αρκετές περιπτώσεις αδικούν κάποιους αθλητές, έπαιξαν σημαίνοντα ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων. Το σημαντικότερο όλων είναι πάντως, ότι απ` όλους έγινε κατάθεση... ψυχής στο Τόκιο. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτή είχε καρπούς, σε κάποιες άλλες όχι.

Η στιγμή που αν μη τι άλλο συζητήθηκε περισσότερο, ήταν η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από τον Θανάση Γκαβέλα και τον Σωτήρη Γκαραγκάνη (guide) στα 100μ. Τ11. Δύο φορές Παγκόσμιο ρεκόρ, μία εκ των οποίων στον τελικό, με τους δύο αθλητές να μην σταματάνε να κλαίνε και να αγκαλιάζονται τόσο μετά το φινάλε του αγώνα, όσο και κατά τη διάρκεια της απονομής και την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου.

Ο Θανάσης Προδρόμου ήταν ο πρωταγωνιστής του ενός από τα δύο συνολικά ασημένια μετάλλια του ελληνικού στίβου στη διοργάνωση. Με το... καλημέρα βρέθηκε στην πρώτη τριάδα του μήκους Τ20, από την οποία δεν έφυγε ποτέ! Πήρε την δεύτερη θέση, βελτιώνοντας μάλιστα και το δικό του Πανελλήνιο ρεκόρ. Αλλά δεν του έφτανε μόνο η διάκριση του μεταλλίου. Ήθελε και τη διάκριση του FairPlay, την οποία την κέρδισε με το σπαθί του, όταν βοήθησε τον Μαλαισιανό αντίπαλό του (Latif Romly), στην άσχημη πτώση που είχε στο σκάμα, κατά τη διάρκεια της 5ης του προσπάθειας.

Τα ασιατικά ΜΜΕ εκθείασαν το ενδιαφέρον και τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε ο Έλληνας αθλητής, δείχνοντας παράλληλα φωτογραφικό υλικό από τη στιγμή εκείνη. «Σεβασμός», «Συγχαρητήρια», «Είσαι Υπέροχος» «Μεγάλη αγκαλιά από Μαλαισία» «Όλη η ομορφιά του αθλητισμού στην κίνηση του Έλληνα αθλητή», «Ευχαριστούμε Ελλάδα» είναι ελάχιστα μόνο απ` όλα όσα γράφτηκαν και παρουσιάστηκαν στα ξένα ΜΜΕ για τον Προδρόμου.

Στην πρώτη προσπάθεια βελτίωσε το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ. Στην δεύτερη, σημείωσε νέο ρεκόρ Ευρώπης. Στις υπόλοιπες «κυνήγησε» μια πολύ μεγαλύτερη βολή, στοχεύοντας στην κορυφή. Κάπως έτσι, ο Θανάσης Κωνσταντινίδης, ο ένας εκ των δύο σημαιοφόρων της Ελλάδας στην τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων «Τόκιο 2020», κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην κορίνα F32, επαναλαμβάνοντας τον θρίαμβο του Ρίο όπου κι εκεί είχε πάρει την 2η θέση.

Μαζί με τη βροχή που έπεφτε καθ` όλη τη διάρκεια του αγώνα, έπεφταν και οι… ενστάσεις στον τελικό της σφαιροβολίας F20. Ένας τελικός που σημαδεύτηκε από τον «αποβολή» τριών αθλητών, όχι όμως στην αρχή, αλλά μετά την ολοκλήρωση του αγωνίσματος και οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα ο Στράτος Νικολαίδης να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο.

Όμως δεν ήταν μόνο τα μετάλλια που σημάδεψαν την ελληνική παρουσία. Ο Στέλιος Μαλακόπουλος στη μικτή κατηγορία Τ44-62-64 του μήκους ισοφάρισε το δικό του ρεκόρ κόσμου, όμως έχασε το μετάλλιο για τέσσερα εκατοστά από τον Αμερικανό Μέριλ.

Νέο ρεκόρ Ευρώπης στη δισκοβολία F56, που το συνδύασε με την 4η θέση στον τελικό του αγωνίσματος, σημείωσε ο Κωνσταντίνος Τζούνης, η Ζωή Μαντούδη, στη σφαιροβολία F20, κατέρριψε δύο φορές το δικό της Πανελλήνιο ρεκόρ, ενώ πανελλήνιο ρεκόρ σημείωσε και ο Γιάννης Σεβδικαλής στα 400μ. Τ62.

Από τις ωραίες στιγμές, η αγωνιστική παρουσία, για πρώτη φορά στην Ιστορία του ελληνικού Παραολυμπιακού αθλητισμού, πατέρα και γιου, στους ίδιους Παραολυμπιακούς Αγώνες, με πρωταγωνιστές τους Λάζαρο και Λεόντιο Στεφανίδη.

Σπουδαίες εμφανίσεις, με εξαιρετικές επιδόσεις, εφετινά προσωπικά ρεκόρ, αλλά που ωστόσο δεν συνοδεύτηκαν από μετάλλιο, πραγματοποίησαν επίσης ο Μανώλης Στεφανουδάκης στο ακόντιο, ο Μιχάλης Σείτης στα 200μ. κ.α.

Οι ελληνικές κατατάξεις:
ΣΤΙΒΟΣ
100μ. Τ11
1. Αθανάσιος Γκαβέλας (guide Σωτήρης Γκαραγκάνης)
Κορίνα F32
2. Θανάσης Κωνσταντινίδης
Μήκος Τ20
2. Θανάσης Προδρόμου
Σφαίρα F20
3. Ευστράτιος Νικολαίδης
Μήκος T64
4. Στέλιος Μαλακόπουλος
Ακόντιο F54
4. Μανώλης Στεφανουδάκης
Σφαίρα F20
4. Λεόντιος Στεφανίδης
Δισκοβολία F56
4. Κωνσταντίνος Τζούνης
Σφαίρα F53
5. Σεζόν Φερνάντες
400μ. Τ62
5. Γιάννης Σεβδικαλής
200μ. Τ64
6. Μιχάλης Σείτης
Μήκος Τ47
6. Στέλλα Σμαραγδή
Σφαίρα F20
6. Ζωή Μαντούδη
Σφαίρα F32
6. Θανάσης Κωνσταντινίδης
Μήκος Τ37
6. Κωνσταντίνος Καμάρας
Σφαίρα F33
7. Λάζαρος Στεφανίδης
400μ. Τ62
8. Στέλιος Μαλακόπουλος
Σφαίρα F33
8. Ανθή Λιάγκου
100μ. Τ64
12. Μιχάλης Σείτης

(Αφιέρωμα του Γραφείου Τύπου της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ)

PHOTO CREDITS : Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή/Νίκος Καρανικόλας