Παρουσία του Υπουργού Παιδείας γιορτάστηκε η 2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

20151005 114544 HDR

Παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Ιούλιου Συναδινού, της δημάρχου Ζωγράφου, Τίνας Καφατσάκη, παραολυμπιονικών, αθλητών, εκπαιδευτικών και μαθητών από τα σχολεία των περιοχών Ζωγράφου και Ιλίσια, γιορτάστηκε στο κλειστό των Ιλισίων η 2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού. Την εκδήλωση πραγματοποίησαν από κοινού η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΕΠΕ), η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ), σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

«Ο αθλητισμός πρέπει να υπάρχει κάθε μέρα και όχι μόνο μια φορά. Είμαστε εδώ στο κλειστό των Ιλισίων μαζί με τα παιδιά για να στείλουμε ένα μήνυμα. Αθλητισμός δίχως διακρίσεις. Ο αθλητισμός είναι ποιότητα ζωής και υγείας. Ο αθλητισμός δραστηριοποιεί χιλιάδες ανθρώπους. Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να στείλει ένα μήνυμα κατά των διακρίσεων στην κοινωνία, στα σχολεία μας, κατά του ρατσισμού», δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης παρέδωσε αναμνηστικό δίπλωμα στους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων που βρέθηκαν στο κλειστό των Ιλισίων.

O πρόεδρος της ΕΠΕ και της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, Γιώργος Φουντουλάκης, αφού ευχαρίστησε τους μικρούς μαθητές που γέμισαν το κλειστό των Ιλισίων, επεσήμανε την αναγκαιότητα ευαισθητοποίησης των μαθητών γύρω από την αναπηρία και τον παραολυμπιακό αθλητισμό.

«Καλώ όλα τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός πρέπει να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας όλων μας. Σε όποιο επίπεδο επιθυμεί ο καθένας από εμάς: πρωταθλητισμού ή μαζικού αθλητισμού. Μέσα από τη σημερινή μέρα, βασική μας επιδίωξη είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές όλων των ηλικιών, να γνωρίσουν τι σημαίνει αθλητισμός ατόμων με αναπηρίες. Για τους ανάπηρους ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής. Βελτιώνει την καθημερινότητά τους και σε πάρα πολλές περιπτώσεις και την υγεία τους. Γι` αυτό σε κάθε ευκαιρία ζητάμε από τα άτομα με αναπηρία να βγουν από τα σπίτια τους και να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Με τον εορτασμό της Σχολικής Παραολυμπιακής Ημέρας, θέλουμε να ενώσουμε δύο κομμάτια της κοινωνίας που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους. Στόχος μας είναι να προβάλουμε τις αξίες του αθλητισμού, ενώ μέσω της βιωματικής δράσης που είχαν σήμερα τα παιδιά, προσφέρουμε εξοικίωση των μαθητών με την αναπηρία και την εκπαίδευσή τους στην αποδοχή της διαφορετικότητας. Μακάρι να υπάρχουν ανάλογες δράσεις και στο μέλλον με την αρωγή του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να μην ερχόμαστε σε επαφή με τα παιδιά μόνο κατά τον εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να τονίσω, ότι ο ελληνικός παραολυμπιακός αθλητισμός δεν θα υφίστατο τα τελευταία χρόνια, εάν δεν είχε δίπλα του έναν μεγάλο σύμμαχο, που δεν είναι άλλος από την ΟΠΑΠ ΑΕ. Χάρη στην ΟΠΑΠ καταφέραμε να πάμε στο Λονδίνο, στο Σότσι και τώρα στο Ρίο. Την ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά της στο ελληνικό παραολυμπιακό κίνημα».

Από την πλευρά του, ο γγΑ, Ιούλιος Συναδινός στάθηκε στην αξία της άθλησης και στα πολλαπλά ωφέλη της, ειδικά στα μικρά παιδιά, ενώ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του πως οι μικροί μαθητές των σχολείων της περιοχής είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά κάποια από τα αθλήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων. «Ο αθλητισμός, σε όλες του τις μορφές, προσφέρει σημαντικά στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και στη διάπλαση της προσωπικότητάς τους. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η σημερινή ημέρα, ειδικά για τα παιδιά που βρίσκονται στον χώρο αυτό, να γνωρίσουν από κοντά τους νικητές της ζωής, τους ανθρώπους που σε κάθε ευκαιρία κάνουν υπερήφανη την Ελλάδα και τον ελληνικό αθλητισμό με τις επιτυχίες τους».

Η Δήμαρχος Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη αναφέρθηκε στην ανταπόκριση των παιδιών στον ερτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού. «Η ανταπόκριση των παιδιών σήμερα ήταν συγκινητική. Σήμερα όλοι εμείς, αλλά κυρίως τα παιδιά, πήραν ένα πολύ σπουδαίο μάθημα. Ένα μάθημα ζωής. Διότι ο αθλητισμός μας προσφέρει τη χαρά της συμμετοχής και της νίκης αλλά η σημερινή εκδήλωση μας προσφέρει τη χαρά του να μπορέσουμε ν` αναγνωρίσουμε πόσο δύναμη έχει ο άνθρωπος. Αυτό το μάθημα είναι το μεγαλύτερο που μπορούσαμε να πάρουμε όλοι μας σήμερα», δήλωσε από την πλευρά της η δήμαρχος Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη.

Δηλώσεις για τον εορτασμό της 2ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, έκαναν και οι αθλητές Γεράσιμος Πυλαρινός, Κέλλυ Λουφάκη, Άννα Ντέντα και Βασίλης Ντούνης.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ (ξιφασκία με αμαξίδιο): «Είναι πολύ σημαντική η επαφή των μικρών μαθητών με τα παραολυμπιακά αθλήματα. Εύχομαι κάποια στιγμή στο μέλλον, ο αθλητισμός των ατόμων με αναπηρίες να μπει σε μπει στα σχολεία όλης της Ελλάδας»

ΚΕΛΛΥ ΛΟΥΦΑΚΗ (ξιφασκία με αμαξίδιο): «Τα μικρά παιδιά ένοιωσαν οικεία παίζοντας μαζί με αθλητές με αναπηρία και γνωρίζοντας από κοντά τα παραολυμπιακά αθλήματα. Η σημερινή επαφή βοηθάει σημαντικά στην ενσωμάτωση των αθλητών με αναπηρίες στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο».

ΑΝΝΑ ΝΤΕΝΤΑ (μπότσια): «Το υγιές κομμάτι του αθλητισμού διαμορφώνει σωστούς χαρακτήρες και αξιόλογους ανθρώπους. Είναι σημαντικό τα παιδιά να έρχονται σε συνεχή επαφή με τον αθλητισμό, από μικρή κιόλας ηλικία».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΤΟΥΝΗΣ (ξιφασκία με αμαξίδιο): «Ο κοινωνικός αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρίες θα εκλείψει με τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Τα μικρά παιδιά πήραν ένα σπουδαίο μάθημα σήμερα για το τι σημαίνει παραολυμπιακός αθλητισμός και ότι δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα με τον αθλητισμό των αρτιμελών».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν επιδείξεις Παραολυμπιακών αθλημάτων και οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε βιωματικές δράσεις και να εξασκηθούν σε τέσσερα διαφορετικά αθλήματα (βόλεϊ καθιστών, γκόλμπολ, μπότσια, ξιφασκία με αμαξίδιο).

Εκτύπωση

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία της. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε.
Περισσότερα Συμφωνώ Διαφωνώ