fbpx

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΙΒΟΥ 2011

     

Η σφαίρα αν και είναι από τα κλασικά αγωνίσματα στίβου σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων, στη χώρα μας, στους αρτιμελείς αθλητές, δεν έχει ιδιαίτερη παράδοση. Το ίδιο όμως δεν ισχύει και για τους αθλητές με αναπηρία, οι οποίοι το κατέδειξαν ως το άθλημα των μεταλλίων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Christchurch, κατακτώντας συνολικά πέντε θέσεις στο βάθρο των νικητών. Οι Πασχάλης Σταθελάκος (F40), Μαρία Σταματουλά (F32/33/34), Ευστράτιος Νικολαίδης (F20), Μιλτιάδης Κυριακίδης (F44/46) και Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης (F40) χάρισαν στη χώρα μας πέντε από τα εννέα συνολικά μετάλλια που πήρε στη διοργάνωση της Νέας Ζηλανδίας. Βάσει του Οδηγού Πρόκρισης όσοι κατέκτησαν την 1η και 2η θέση στα αγωνίσματα που θα διεξαχθούν στο Λονδίνο το 2012, εξασφαλίζουν για τη χώρα μας εισιτήριο για τους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου.

      Την άνοδο του αθλήματος της σφαίρας στη χώρα μας καταδεικνύει και το γεγονός ότι από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου έως και τη διοργάνωση του Christchurch, οι Έλληνες σφαιροβόλοι έχουν σημειώσει συνολικά τρία παγκόσμια ρεκόρ. Το πρώτο εξ αυτών από τον Σταθελάκο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου με 11 μέτρα 75 εκατοστά, ενώ ακολούθησε η Σταματουλά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του περασμένου Αυγούστου με 6 μέτρα 18 εκατοστά. Η τελευταία, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νέας Ζηλανδίας βελτίωσε την επίδοσή της κατά 42 εκατοστά (6.60μ.) βάζοντας υποψηφιότητα για την παρουσία της στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

      Στην πορεία των Σταθελάκου και Σταματουλά από το 2004 έως και σήμερα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΑΟΜ-ΑμΕΑ), Γιώργος Φουντουλάκης.

      «Και οι δυο αυτοί αθλητές αποτελούν κομμάτι της προσπάθειας προσέγγισης παιδιών με αναπηρία που επιχειρήθηκε από το παραολυμπιακό κίνημα κατά τη διάρκεια των Αγώνων του 2004.  Πρόκειται για νέους ανθρώπους οι οποίοι βλέποντας ότι υπάρχει διέξοδος από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μέσω του αθλητισμού, , ήρθαν κοντά μας. Και όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, δεν άργησαν να αναδείξουν το αγωνιστικό τους πνεύμα, αφήνοντας το στίγμα τους στον Παραολυμπιακό αθλητισμό. Θεωρούμε βέβαιο ότι στο μέλλον, αυτοί οι αθλητές θα μεταλαμπαδεύσουν με τη σειρά τους τις αξίες του Παραολυμπιακού αθλητισμού στη νεότερη γενιά, ώστε να υπάρχει μια συνέχεια», είπε ο κ. Φουντουλάκης, ο οποίος έχει ζητήσει τη συνδρομή του Υπουργείου Υγείας αλλά και της ΓΓΑ για την περαιτέρω ανάπτυξη του κινήματος στη χώρα μας.      

«Με τη βοήθεια του κ. Αηδόνη αλλά και του κ. Μπιτσαξή, θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να φέρουμε ακόμη πιο πολλά παιδιά με αναπηρίες κοντά στον Παραολυμπιακό αθλητισμό. Η επαφή τους με το αγωνιστικό κομμάτι, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με την εμπειρία των εσωτερικών αλλά και διεθνών διοργανώσεων, θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου μας. Πρέπει τα άτομα με αναπηρία να βγουν από το σπίτι τους και να αναδείξουν την προσωπικότητά τους, σε όλα τα επίπεδα», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΑΟΜ-ΑμΕΑ.