ΜΠΟΤΣΙΑ

Το Μπότσια είναι μια δοκιμασία ελέγχου των μυών και ακρίβειας, που απαιτεί πολύ μεγάλη συγκέντρωση. Ο σκοπός του αθλήματος είναι ο αθλητής να ρίξει ή να κυλήσει τις μπάλες με στόχο να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την ειδική μπάλα στόχο το λεγόμενο «jack». Το Μπότσια καλλιεργείται σε περισσότερες από 50 χώρες. Αναπτυσσόταν για χρόνια ως δραστηριότητα ψυχαγωγίας και εισήχθηκε σε αγωνιστικό πρόγραμμα στους Παραολυμπιακούς αγώνες της Νέας Υόρκης το 1984. Το Μπότσια δεν έχει κάποιο αντίστοιχο άθλημα στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα. Όλα τα αγωνίσματα είναι μικτά, δηλαδή  άνδρες και γυναίκες μαζί και χωρίζονται σε ατομικά, ζευγάρια και ομαδικά  σε ένα σύνολο επτά κατηγοριών . Το παιχνίδι αποτελείται από τέσσερις γύρους, στα ατομικά και τα ζευγάρια, και από έξι γύρους στην κατηγορία του Ομαδικού. Παίζεται σε γήπεδο - συνήθως με σκληρό δάπεδο- με διαγραμμίσεις. Την ευθύνη για το Μπότσια την έχει η Διεθνής Επιτροπή Μπότσια www.bocciainternational.com, μια επιτροπή του Διεθνούς Αθλητικού και Ψυχαγωγικού Συνδέσμου για την Εγκεφαλική Παράλυση (CP- ISRA).

Στο άθλημα του Μπότσια συμμετέχουν αθλητές με εγκεφαλική παράλυση, κακώσεις νωτιαίου μυελού, les autres.

BC1- Κατηγορία 1 αθλητές με εγκεφαλική παράλυση που έχουν περιορισμένη κίνηση του κορμού και φτωχή ισορροπία όταν κάθονται, αλλά μπορούν να ρίχνουν την μπάλα, συνήθως overhand. Αν χρειαζεται, αυτός ο αθλητής μπορεί να έχει ένα βοηθό για να του δίνει τις μπάλες.

BC2- ο αθλητής της Κατηγορίας 2 της Εγκεφαλικής Παράλυσης έχει καλύτερη ισορροπία όταν κάθεται και συνήθως μπορεί να σηκώσει την μπάλα από το έδαφος. Η ρήψη του μπορεί να είναι και από πάνω και από κάτω.

BC3- Αυτή η ομάδα αθλητών έχει σοβαρή κινητική αναπηρία, η οποία περιορίζει την ικανότητα τους να γραπώσουν και να πετάξουν την μπάλα. Αυτοί οι αθλητές χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό και ένα βοηθό για τον αγωνιστικό χώρο. Ο βοηθός δεν μπορεί να κοιτάξει προς το γήπεδο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και θα πρέπει να δώσουν όλες τις οδηγίες τους στον παίκτη.

BC4- Αυτοί οι αθλητές έχουν σοβαρές κινητικές αναπηρίες και έχουν διαφορετική διάγνωση από εγκεφαλική παράλυση. Συχνά, τους λείπει η δύναμη και έχουν κακή χρονικά απελευθέρωση της μπάλας.

Ομοσπονδιακός προπονητής για το άθλημα του Μπότσια είναι ο Γιώργος Τζίμας. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ,τηλ. επικοινωνίας 6936712801

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

TWITTER

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

logo

 

ΟΑΚΑ, Ανοικτό Κολυμβητήριο

(επί της Σπύρου Λούη)

151 23 Αθήνα, Μαρουσι

info@eaom-amea.gr

Τεχνική Επιτροπή: 210 6821679

Γραμματεία: 210 6894875

Λογιστήριο: 210 6812523

Fax: 210 6849978

follow us on instagram

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ορθή λειτουργία της. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε.
Περισσότερα Συμφωνώ Διαφωνώ